Annons

Isak – den stora nollan

När Sverige i kväll går in i EM-turneringen finns två fina sviter som gärna får bestå. Det handlar om Andreas Isakssons nollor.
Sport • Publicerad 9 juni 2008
Andreas Isaksson är bra på att hålla nollan. Bild: Scanpix
Andreas Isaksson är bra på att hålla nollan. Bild: ScanpixFoto: 

Han har inte spelat en tävlingsmatch på ett halvår, men när det gäller att hålla tätt vet målvakten fortfarande hur man gör. I landslaget har han inte släppt in ett mål på sju halvlekar och lite till. Närmare bestämt i 334 minuter.

Vem som gjorde mål på landslagsettan senast? Juris Laizâns, Lettland, när Sverige säkrade EM-biljetten den 21 november.

Annons

- Det känns bra att jag hållit nollan i de matcher jag spelat. Men det är en ny match med nya förutsättningar. Det är nu det gäller, i slutspelet.

Han har känt förbundskapten Lars Lagerbäcks förtroende i och med att han fått spela trots få matcher i klubblaget och Andreas Isakssons facit i sina inledande mästerskapsmatcherna ger förbundskaptenen rätt.

I EM-premiären för fyra år sedan höll han nollan när Sverige spelade ut Bulgarien (5-0). I VM 2006 fick en skadad Andreas stå över första gruppspelsmatchen, stod mot Paraguay - och höll nollan.

- Den första matchen är viktig för som för alla andra. För laget är det viktigt att göra en bra match och att man får en positiv stämning i truppen efter att det gått bra i första matchen.

Och för egen del?

- Det är bra med en bra start, det är alltid bra att börja turneringen bra. Det säger sig självt att det är viktigt med en bra start.

Första matchen handlar om att få igång flytet, känna att det rullar på och inte behöva spela under press de kommande matcherna.

Henrik Larsson, som gör sitt sjätte mästerskap, minns knappt när Sverige föll i en premiär senast.

- Det har hänt en gång tror jag, 2000. Då blir det genast svårare, det blir en uppförsbacke. Vi får hoppas att vi får ett bra resultat i den första matchen helt enkelt.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons