Annons

Irriterade miner efter tv-avbrott

"Tillfälligt avbrott" under Tyskland–Turkiet retade många supportrar. Nu reagerar TV4 och flera andra internationella tv-bolag och vill ha besked av Europeiska fotbollförbundet, Uefa, hur det kunde hända.
Sport • Publicerad 26 juni 2008

De flesta tv-tittarna runt om i världen missade när tysken Miroslav Klose gjorde 2–1 mot Turkiet i semifinalen i EM. Ett åskoväder slog ut strömmen hos International Broadcast Centre (IBC) i Wien som levererar tv-signalerna från EM till de olika tv-bolagen och därför var det svart i rutan när Klose gjorde mål. Fotbollssupportrar runt om i världen reagerade starkt och även på TV4 blev det ordentliga reaktioner.

– Det är helt oacceptabelt att det händer och dessutom oroväckande att reservsystemet inte gick igång. Har vi köpt rättigheterna till EM är vi garanterade att få 31 matcher levererade och det har vi inte fått. Nu har vi dragit in jurister och kontaktat Uefa för att få fram all information om det här, säger Per Nunstedt, fotbollschef på TV4, till TT.

Annons

– Sedan dröjde det några extra sekunder innan vi kunde berätta att det blev mål men det var för att vi ville få det bekräftat av Uefa, vi vill inte gå ut med några felaktiga uppgifter.

Även andra tv-bolag runt om i Europa har kopplat in jurister. Enligt danska nyhetsbyrån Ritzau överväger tyska ZDF om de ska stämma Uefa eller inte. Kennet Andersson, som var expert i TV4:s studio i Kungsträdgården, blev upprörd när bilden stängdes ner.

– Det var otroligt irriterande, säger Andersson till TT.

– Ena stunden satt jag och pratade om Turkiets kvittering och vad den skulle innebära, andra sekunden fick vi helt plötsligt reda på att Tyskland tagit ledningen igen.

TT: Vilka besked fick ni?

– Det enda vi fick reda på att det var likadant överallt, men tydligen var det ju länder i Europa som kunde se avgörandet. Segt att en sådan här sak kan hända i en EM-semifinal och i slutet av matchen när Turkiet är som starkast.

– Frustrerande.

TT: Kunde ni inte använda datorn i studion för att leta efter live-rapporteringar?

– Vi försökte, men sidorna vi tittade på verkade ha lika dålig koll.

TT: Hur upplevde du stämningen i Kungsträdgården?

Annons

– När bilden försvann blev det tyst i studion för första gången, först då hörde jag hur det vrålades. Inför torsdagens semifinal mellan Ryssland och Spanien vidtog Uefa åtgärder för att det inte skulle upprepas. Enligt Per Nunstedt har de lovat att använda en extra satellit som inte går via Wien och dessutom koppla in en extra generator som ska garantera att reservsystemet fungerar. Den schweiziska televisionen hade en egen signal från arenan och därför kunde de visa hela matchen utan avbrott. Med hjälp av den signalen kunde även tyska ZDF visa matchen när många andra tv-kanaler tvingades använda "tillfälligt avbrott"-skyltar. Även turkisk television kunde visa hela matchen tack vare att de använde en egen satellit för sändningarna. (TT)

Johan Arvidsson/TT Anders Forsberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons