Annons

Inget guld i efterhand för Lisa Nordén

Sveriges försök att i efterhand upphöja Lisa Nordén till delad guldmedaljör i OS var förgäves.
Sport • Publicerad 11 augusti 2012
Lisa Nordén.
Lisa Nordén.Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX

På lördagen blev det slutligt tummen ner för svenska protester och Nordén går till idrottshistorien som OS-silvermedaljör i triathlon.

– Domaren mäter på fel ställe på målfotot, säger SOK:s Stefan Lindeberg.

Annons

Ända sedan dagen efter målgången i damernas OS-triathlon i London den 4 augusti arbetade Sveriges olympiska kommitté och Svenska triathlonförbundet för att ogiltigförklara domslutet att ge schweiziskan Nicola Spirig guldet och Lisa Nordén silvret.

Beslutet togs av ungraren Bela Varga, som efter den täta målgången beordrade fram målfoto. Han fann att det skiljde några centimeter mellan Spirig och Nordén och från målfotot bedömdes tidsskillnaden vara nio tusendels sekund.

Fel punkt

Det målfotot är den springande punkten i den svenska aktionen. SOK menar att domaren sett på fel punkt.

– Enligt reglerna är det torson, från bröstbenet upp till halsen, som avgör när den aktive är i mål. På söndagen insåg vi att det var inte är korrekt. Det var magen som var registrerad på schweiziskan. Hennes torso är dold bakom Lisa Nordén, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Att den andra målkameran inte fungerade gör inte saken bättre.

Efter flera turer hos Internationella triathlonförbundet (ITU) och till slut avslagen protest tog SOK ärendet till den sista möjliga instansen. Men Cas, den oberoende internationella skiljedomstolen för idrott, sade på lördagen nej till Sveriges överklagande.

"Rätt driva frågan"

Ria Damgren Nilsson, ordförande i Svenska triathlonförbundet, sitter även i styrelsen i ITU och i SOK:s styrelse.

– Det var rätt att driva frågan. Vi hade nog fått mer kritik om vi inte hade gjort det. Jag tror vi hade ångrat oss om fem-sex månader om vi inte hade bottnat i frågan, säger hon.

Annons

Ska du ta detta med dig till internationella förbundet?

– Absolut. Det gör mig bekymrad över att våra egna tekniska experter inte följer dem.

Motiveringen var att Cas såg det som ett field-of-play-ärende – att inga formella fel begåtts, och att man inte kan ifrågasätta domarens beslut.

SOK är av en annan åsikt.

– Vi menar att här försöker man inte tillämpa reglerna, men tillämpar en regel som inte finns, nämligen mätning på magen. Då är det överträdelse av reglerna. Därför är det en sak som Cas kan pröva.

Cecilia Isberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons