Annons

Ingen Robinfeber i Trelleborg

Robin Söderling har skapat tennisfeber i Sverige. Men i Trelleborg märks ingen rusning till banorna. "De flesta är nog inte med på vad som har hänt, de har inte det intresset", säger tränaren Anders Månsson i Trelleborgs Tennisklubb.
Sport • Publicerad 11 juni 2009

TRELLEBORG. Robin Söderlings och Daniel Bertas framgångar på Parisgruset har tänt nya förhoppningar i svensk tennis. Det talas om en kedjereaktion.

Anders Månsson är tränare i Trelleborgs TK. Han har läst och hört om hysterin, om många unga som vill börja spela tennis, men i Trelleborg har det varit lugnt.

Annons

– Det är väl lite tidigt ännu, men för svensk tennis kommer det definitivt att bli en Robineffekt, i Trelleborg tror jag inte det kommer att märkas så mycket, säger han.

Varför inte?

– De flesta som spelar här har inte det intresset. De spelar här en timme i veckan, de har ingen egen drivkraft att träna det lilla extra. Det har säkert mycket med tradition att göra. Intresset för tennis borde gå upp på sommaren, i Trelleborg sjunker det i stället, säger Anders Månsson som också är tränare i Höllvikens TK.

I Höllviken har tennisen sedan länge en stark ställning. Höllvikens TK har ett 40-tal tävlingsspelande ungdomar. I Trelleborg finns det två som tävlar regelbundet. En av dem är 15-årige Ervin Duratovic.

– Målet på lång sikt är att bli proffs, bland de hundra bästa i världen. Det är svårt, men om man tränar mycket så kanske... funderar han.

Under sommaren är det gott om tävlingar i regionen, i Skanör, Höllviken, Beddinge och i augusti spelas DM i Vellinge.

Mats Jönsson är tävlingsledare för Beddingespelen som börjar dagen efter midsommar. Jönsson är tveksam till om Söderlings framfart i Paris får någon inverkan på ungdomsverksamheten i Beddingestrands TK.

– Det är mycket möjligt att vi märker av det när sommartennisskolan drar igång i slutet av juni. Den har ökat de senaste åren, vi hade 190 ungdomar i fjor, säger Mats Jönsson.

– Annars är jag inte säker på om det har så stor betydelse. Det börjar bli dyrt att spela tennis nu, då drar sig folk för det och väljer lagidrotterna i stället, fortsätter han.

Christer Alemo är ordförande i Vellinge TK och tävlingsansvarig på Svensk Tennis Syd. Han tror att Söderlings framgång på sikt får en stor inverkan på svensk tennis.

Annons

– Det här kan göra att de unga som är riktigt duktiga och som har bra bollsinne kommer att välja tennis istället för att satsa på fotboll eller någon annan lagsport, säger han.

Men i Trelleborg är det fortfarande fotbollen som dominerar. Det lär förmodligen inte en ny Söderlingskräll i Wimbledon kunna ändra på.

Anders Månsson tror ändå på en ljusnande framtid för tennisen i stan, främst tack vare de tre nya utomhusbanorna som ska invigas den 22 augusti vid Albäckshallen.

– Då får de unga som vill spela någonstans att hänga på sommaren. Den nya anläggningen kommer att betyda mer för oss än Robineffekten, säger Anders Månsson.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons