Annons

Ingen oro för Skånefotbollen trots storstadsdominans

Toppfotbollen i Skåne står stilla. Samtidigt utökar klubbarna från Stockholm och Göteborg sina allsvenska revir. En oroande trend? Inte om man får tro de skånska tränarna. "Fotbollen i Skåne står sig stark", säger Malmötränaren Roland Nilsson.
Sport • Publicerad 1 april 2009
Samtliga allsvenska tränare samlades under onsdagen på Berns i Stockholm för upptaktsträff. Bakre raden från vänster: Mikael Stahre, AIK, Kim Bergstrand, IF Brommapojkarna, Andrée Jeglertz, Djurgårdens IF, Magnus Haglund, IF Elfsborg, Alexander Axén, GAIS, Urban Hammar, Gefle IF FF, Stefan Rehn, IFK Göteborg, Janne Andersson, Halmstads BK och Tony Gustavsson, Hammarby. Sittande från vänster: Bo Nilsson, Helsingborgs IF,Peter Gerhardsson, BK Häcken, Nanne Bergstrand, Kalmar FF, Roland Nilsson, Malmö FF, Tom Prahl, Trelleborgs FF, Sixten Boström, Örebro och Janne Carlsson, Örgryte. Foto: Scanpix
Samtliga allsvenska tränare samlades under onsdagen på Berns i Stockholm för upptaktsträff. Bakre raden från vänster: Mikael Stahre, AIK, Kim Bergstrand, IF Brommapojkarna, Andrée Jeglertz, Djurgårdens IF, Magnus Haglund, IF Elfsborg, Alexander Axén, GAIS, Urban Hammar, Gefle IF FF, Stefan Rehn, IFK Göteborg, Janne Andersson, Halmstads BK och Tony Gustavsson, Hammarby. Sittande från vänster: Bo Nilsson, Helsingborgs IF,Peter Gerhardsson, BK Häcken, Nanne Bergstrand, Kalmar FF, Roland Nilsson, Malmö FF, Tom Prahl, Trelleborgs FF, Sixten Boström, Örebro och Janne Carlsson, Örgryte. Foto: ScanpixFoto: 

Årets allsvenska upplaga består av många storstadslag. Stockholm representeras av fyra klubbar, Göteborg likaså. Att hälften av klubbarna kommer från de två storstadsregionerna ökar intresset för den svenska fotbollen, enligt tyckare på den allsvenska fotbollsupptakten. Samtidigt kan det tyckas oroande att Skåne, med Malmö i spetsen, inte följer utvecklingen. Tränarna i de skånska klubbarna är dock inte bekymrade.– Det går upp och ner och det går inte att dra sådana slutsatser, säger Tom Prahl.Men Trelleborgs tränare tycker att det är märkligt att inte fler skånska lag lyckats ta sig till toppen.– Jag tror Skåne har ett starkt fotbollsfäste men Malmö hade kunnat ha fler elitlag. Det är tunt under MFF och jag förstår inte varför. Tittar man på landslaget så är där ju väldigt många skåningar, så talangen finns här. Men jag tror man spelar för långt spel i Malmö och inriktar sig inte så mycket på passningsspelet, analyserar Prahl.Roland Nilsson tycker inte heller att man ska lägga för stor vikt på storstadslagens framfart. Enligt honom har det alltid varit en rörlig materia som man inte ska bry sig så mycket om. Och att Skåne skulle tappa fotbollsmark är inget han vill hålla med om.– Nej den skånska fotbollen står sig bra, säger Roland Nilsson.Helsingborgs tränare Bosse Nilsson kan till och med hitta fördelar med att vara få skånska lag i allsvenskan.– Derbymatcherna är alltid svåra att spela och man kan tappa poäng mot lag som är sämre på pappret. Det såg vi till exempel i fjol när vi tappade mot TFF. Så att det spelas många derbyn i Stockholm och Göteborg kan bli en fördel för oss andra i toppstriden, säger Bosse Nilsson.Derbyn är annars säsongens höjdpunkter – så länge de inte spelas på Vångavallen. Varken Tom Prahl, Roland Nilsson eller Bosse Nilsson rankar TFF:s hemmaarena som årets hetaste derbyplats. Något Helsingborgs tränare beklagar.– Vångavallen är mycket bättre än vad den har varit och den har fått ett oförtjänt dåligt rykte. TFF är värda mer publik och jag hoppas det kan vända för dem, säger Bosse Nilsson.Trelleborgs tränare är det dock ingen som underskattar.- Tom Prahl är den mest rutinerade tränaren vi har och han har gjort fantastiska grejer med våra lag, säger Roland Nilsson.– Tom känner jag väl, han är nogrann och ambitiös och jättebra på sitt jobb, organisatoriskt får han ut det bästa möjliga av sina lag, säger Bosse Nilsson.Prahl själv tackar och tar emot och skickar över en gliring till gamla kompisen Bosse Nilsson.– Jag trodde aldrig att herr Nilsson skulle vara allsvensk tränare under 2009. Men det är kul att vi kan hålla på när vi är så pass gamla och det behövs kanske lite motvikt till de yngre tränarna, säger TFF-tränaren.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons