Annons

Ingen hjärtstartare i Södan

När Stavsten premiärspelar ikväll är det utan hjärtstartare i Söderslättshallen. Den potentiella livräddaren står istället på fritidsförvaltningens kontor.
Sport • Publicerad 21 september 2010

Handbollsspelaren Linus Asus kollaps under Stavstens match mot HK Malmö för knappt två år sedan väckte såväl känslor som reaktioner i Trelleborg. Önskemålet från många var att kommunen skulle satsa på hjärtstartare. I dag 21 månader senare är hjärtstartarna fortfarande inte på plats.

– Hade vi varit ett företag hade vi fixat det på en eftermiddag men i kommunen så tar allt förbaskat lång tid innan beslut kan tas, förklarar fritidschefen Kenth Sjövall.

Annons

Processen är dock igång. Tre hjärtstartare finns i fritidsförvaltningens ägo sedan två veckor tillbaka. Tanken är att de ska placeras ut i Söderslättshallen, på Vångavallen och i badhuset. Men först väntar utbildning.

– Vi kommer att utbilda vår personal som arbetar på platserna. Sedan kommer representanter från alla föreningar att delta. Det kommer att bli jättebra för alla, säger Kenth Sjövall.

Investeringen kostar drygt 100 000 kronor. 25 000 kronor per hjärtstartare och mellan 30 000 och 40 000 kronor för utbildningen.

– Allt kostar pengar men livet får lov att kosta rätt mycket. Dessa summor är det definitivt värt, säger Trelleborgs fritidschef.

Daniel Thysell som var med och räddade livet på Linus Asu förespråkade hjärtstartare redan 2008. Han blir positiv när han hör att hjärtstartare nu är på gång men helt nöjd är han inte.

– Hjärtstartare bör finnas på alla idrottsplatser. När Linus föll ihop tog det tio minuter innan ambulansen kom. Hade det funnits hjärtstartare hade vi kunnat använda den betydligt tidigare än så.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons