Ingen fotbollsfest i Malmö

- Det var dåligt helt enkelt, summerade förbundskapten Lars Lagerbäck den svenska insatsen mot Schweiz.1-1 slutade landskampen på Malmö Stadion inför 19 000 åskådare.
Sport • Publicerad 27 mars 2002

Att döma av visslingarna och buropen som hördes på Stadion var det många som kände sig lurade på de dryga 300 som en sittplatsbiljett till landskampen kostade. Landskampen mot Schweiz skulle räta ut några frågetecken var det tänkt. Diverse spelare som haft svårt att platsa i sina klubblag eller gått långtidsskadade skulle ges chansen, men svaren uteblev. Ställer man för många frågor måste man vara beredd på att få många svar och kanske också svar som man alls inte förväntat sig eller hoppats på. Det stora frågetecknet var förstås hur Jesper Blomqvist skulle klara sig efter tre års frånvaro från landslaget, men tyvärr uteblev svaret. Blomqvist inledde på vänstermittfältet och till en början hade han och Marcus Allbäck ett ganska givande samarbete tillsammans med Henrik Larsson. Det var därför inte ologiskt att just Marcus Allbäck fick göra Sveriges mål efter en halvtimmes spel, framspelad av just Blomqvist. - Jag och Marcus känner ju varandra sedan innan och det är alltid enklare att spela när man vet hur den andre tänker, var man har varandra, menade Blomqvist efter matchen. Bland annat missade Anders Svensson vidöppet läge när Niclas Alexandersson gjorde en elegant lyftning fem minuter före halvtidsvilan och Allbäck hade en boll som gick stolpe in men som blev bortdömd då det var blåst frispark för Schweiz i momentet innan. Att Blomqvist tyckte att det var kul att spela i går rådde det ingen tvekan om och att publiken ropade in Zlatan redan efter fem minuter var inget som störde. - Nej, det är väl kul att folk engagerar sig. Är då Jesper Blomqvist ett bättre alternativ än exempelvis Fredrik Ljungberg? Det är en fråga som inte fick sitt svar i går. - Det är inte lätt för en enskild spelare att visa upp sig när inte spelet fungerar, sade Lagerbäck. Blomqvist åker dock tillbaka till Everton med stärkt självförtroende. I andra halvlek kom förre TFF:aren Andreas Isaksson in i mål, något som var avtalat långt i förväg. - Det är förstås enklare att stå i mål från början, jag har nog aldrig hoppat in så här i andra halvlek någon gång tidigare, inte vad jag kan minnas i alla fall, sade Isaksson. Dessvärre fick han till skilland från Magnus Hedman se en boll slinka in i målet. Efter en utmärkt hörna av Sébastien Fournier i den 54:e minuten kunde Ricardo Cabanas nickskarva bakåt direkt in i mål, helt omarkerad. - Det var väl plumpen i protokollet, annars tycker jag att försvaret skötte sig bra, menade Isaksson. När Zlatan kom in 20 minuter före slut steg jublet från de dryga 19 000 på Stadions läktare och bytet tjänade som en liten injektion i det svenska laget. Men ganska snart tappade man tempo igen och avslutningen på matchen blev minst sagt avslagen. Största ståhejet utlöste de tre grabbarna ur publiken som tog sig in på planen för att få chansen att röra vid Olof Mellberg. Mittbacken som genom sitt eminenta spel i går motvilligt men med största sannolikhet spelat till sig en plats på högerbacksplatsen.

Thomas Dahlgren thomas.dahlgren@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.