Ingen elitlicens för IFK

IFK Trelleborg får inte klartecken för elitlicensen. "Det är inget som oroar oss", säger klubbens ordförande Lars Åberg.
Sport • Publicerad 19 januari 2007

I går fick tio av klubbarna i handbollens elitserie klart med elitlicensen och därmed klartecken för spel kommande säsong.

IFK Trelleborg är en av de fyra klubbar som måste visa upp en bättre ekonomi innan de kan få elitlicensen.

– Det är absolut inget som oroar oss. Vi har ekonomin under kontroll, säger Lars Åberg.

– De siffror som man har tittat på nu är från den siste december 2005. Sedan dess har mycket hänt. Bland annat har IFK Trelleborgs sponsorintäkter ökat mycket under det senaste dryga året.

– Jag tycker att de har tittat på felaktiga siffror, de motsvara inte var vi befinner oss i dag. Vi har bra kontroll på vår ekonomin, konstaterar Lars Åberg.

Under det första halvåret som elitserieklubb har utgifterna varit större än förväntat, men även intäkterna.

Senast den 31 mars ska IFK lämna i handlinagr som visar att man har ekonomin under kontroll, annars kan klubben stängas av från seriespel. Ett viktigt, och okonventionellt, tillskott till kassan kommer genom sommarens konsert på Vångavallen med Robert Wells och hans Rhapsody in Rock.

Lars Åbergs utsagor om att det inte är någon fara för IFK:s elitlicens får stöd av Stefan Karlsson som är ordförande i liganämnden som beslutar om elitlicensen:

– Jag är inte det minsta orolig för IFK Trelleborg, saka klara av att få licens för nästa säsong, säger han till TT. Det är andra året som handbollen arbetar med elitlicens.

Inom fotbollen har systemet funnit längre och det mest uppmärksammade fallet är när Örebro slängdes ur allsvenskan efter säsongen 2004.

Totalt sett har ekonomin blivit bättre hos de 14 elitserieklubbarna. Men Stefan Karlsson är oroad över det stora negativa kapitalet hos många föreningar samt att flera har visat uppstora förluster det senaste året.

Förutom IFK Trelleborg måste IFK Ystad, Redbergslid och Hammarby komma in med handlingsplaner.

Ulf Svenning

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.