Annons

Individanpassad träning ska ge färre skador

TFF:s skadeproblem tillhör historien. Det är åtminstone vad klubben hoppas efter skadeeländet 2009. Individanpassad träning är en av flera förändringar.
Sport • Publicerad 2 december 2009

TRELLEBORG. Med nya skador i stort sett varje vecka valde TFF redan i höstas att lägga om träningen. Klubben fortsätter på den linjen.

– Vi tittade på analysen som vi gjorde efter alla skador vi haft. Efter det ändrade vi på träningen vad gäller cykler och frekvensen. När det gäller fysträningen på måndagarna är den helt individanpassad. Någon kan köra uppbyggnadsträning, en annan kondition och en tredje träna avslut, säger sjukgymnasten Peter Andersson.

Annons

Mängden skador har åtminstone fört det goda med sig att träningen i högre utsträckning än tidigare anpassas till den enskilde spelaren.

– Fotboll är en kollektiv idrott, men man måste se till individen. Var och en har olika behov. Sedan får vi se hur utfallet blir. Utvärdering kan vi först göra efter nästa säsong. Då tittar vi på skadefrekvensen, vilken typ av skador vi haft och så vidare, säger Peter Andersson.

Uppföljning och utvärdering är en viktig del för att utvecklas. Från och med nu kommer allsvenska klubbar vara del av en studie som Uefa bedrivit under flera år.

TFF kommer varje månad dokumentera varje skada på varje enskild spelare och hur den spelaren sedan bedrivit sin rehabträning. Dokumentationen skickas till Uefa som sammanställer uppgifterna från ligor över hela Europa.

– Varje klubb får sedan en rapport om hur man ligger till jämfört med övriga klubbar och se om skadorna skiljer sig åt och då kan vi också bättre veta vad vi gjort för fel.

Assisterande tränaren Alf Westerberg säger att ytterligare nuvarande sex pass i veckan kommer utökas till åtta pass i veckan efter nyår. Men jämfört med förra försäsongen är det inte lika tung träning på måndagar och tisdagar, fördelningen blir mer jämn.

Westerberg hyser ytterligare förhoppning om ett mindre skadefyllt år 2010 eftersom mycket av fotbollsträningen numera sker på konstgräsplanen i Vellinge.

– Vi tränar på den senaste generationens konstgräs och det är betydligt mer likt vanligt gräs. Det är mjukare, behagligare, säger Westerberg.

En som haft många skadeproblem, framför allt med ljumskarna, är Fisnik Shala. Han kände stor skillnad när han klev in på den nyanlagda konstgräsplanen i Vellinge och tror att kroppen mår bättre av det mer skonsamma underlaget.

– Det här blir bra för mig, kroppen tog mycket stryk på konstgräset i Anderslöv. Den planen är hård, här är gräset mjukt, sa Fisnik efter måndagens första träningspass i Vellinge.

Annons

Peter Andersson hyser gott hopp om ett ljusare skadeläge i framtiden.

– Nu kan vi dosera träningsmängden varje vecka, inte bara för de spelare som återhämtar sig efter en skada. Det här innebär att vi kommer jobba mer förebyggande.

Blir du förvånad om ni drar på er lika många skador kommande säsong?

– Ja, men inte bara med tanke på den individanpassade träningen. Spelarnas kroppar har också tagit till sig av en hårdare träning med högre frekvens, jag tänker då på spelare som inte haft träning på den här nivån tidigare, säger Peter Andersson.

Nicolinn Nilsson
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons