Annons

Ihabs guld ett steg mot Mexiko

15-årige Ihab Dibes har tränat två timmar om dagen i flera månader. I helgen belönades träningsfliten med det tredje raka SM-guldet i taekwondo. Nu hoppas han på junior-VM i Mexiko i början på mars.
Sport • Publicerad 8 december 2009
Foto: 
Spegel, spegel på väggen där. Ihab Dibes den bäste i landet är...
Spegel, spegel på väggen där. Ihab Dibes den bäste i landet är...Foto: 

TRELLEBORG. I lördags avgjordes SM i taekwondo i Stockholm. Trelleborgs ende deltagare kom hem med ett guld i klassen -55 kilo för juniorer.

Ihab Dibes besegrade Marko Bodulica, Tian Dao, med 5–1 i finalen och stärker sin position som Sverigeetta i klassen.

Annons

Tränaren Chakir Chelbat är allt annat än förvånad.

– Jag hade förväntat mig att han skulle ta guld. Han har tränat oerhört seriöst och intensivt. Vi har kört två timmar om dagen under lång tid, förklarar Chelbat.

– Efter all träning var det skönt att se att det ger resultat, menar Ihab själv.

Men det är inte läge att slå sig till ro. Fortsatt hög träningsintensitet gäller om målet att vara med på junior-VM i Mexiko ska infrias.

– JVM är mitt mål, men om jag får åka dit vet jag inte. Det är landslagsledningen och Chakir som sköter det, jag bara tränar, säger Ihab.

Ihab Dibes ler.

När TA-sporten hälsar på i klubblokalen på Maskin-gatan ska han inom kort ge sig i kast med ännu ett träningspass, den här gången tillsammans med andra klubbkamrater. Ofta är det bara han och Chakir, ibland tränar han helt själv.

Ihab gillar att träna. Viljan att bli bättre är så stark att frågan om motivation nästan känns meningslös.

– Jag vill bara bli duktig i den här sporten, jag har ju tränat sen jag var liten, sen jag var fem år. Jag tycker det är skoj, säger han.

I prisskåpet finns bland annat tre SM-guld, från 2007, 2008 och 2009. Men för att utvecklas krävs fler internationella matcher.

Annons

I maj var Ihab Dibes med i junior–EM hemma i Trelleborg där han förlorade första matchen mot en spelare från Litauen.

– Jag vet vad jag gjorde för misstag, jag vet hur jag ska göra för att stoppa hans teknik. Det är viktigt med erfarenhet. När man vinner och förlorar måste man alltid titta tillbaka och se hur man kan utveckla sig.

Under de kommande månaderna blir det en hel del internationella tävlingar. Redan den 19 december åker Ihab till holländska Oldenzaal. I början av februari är det Trelleborg Open dit flera länders bästa spelare väntas.

I almanackan står också US Open i Las Vegas i februari och junior-VM i Mexiko i mars. Men ännu så länge står det ett frågetecken efter de tävlingarna. Ett frågetecken som dock rätades ut lite grann efter det tredje raka SM-guldet.

Johan Silfversten Bergman
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons