Annons

IFK:s löparlöfte är en sann träningsprodukt

Tittar man in på Östervångsstadion en sommarkväll möts man av ett vimmel av lovande IFK-friidrottare och för tillfället laddar flera inför världsungdomsspelen i Göteborg.
Sport • Publicerad 24 juni 2005

Patricia Wiedel är 16 år och har sysslat med friidrott i halva sitt unga liv och hon beskriver sin specialitet så här:

– Allt inom löpning. Jag började egentligen med att springa Trelleborgsloppet.

Annons

När hon väl sätter sig ner och kopplar av efter ett pass med tränaren, Magnus Lundberg, tänker hon till och förklarar ytterligare:

– Jag har även provat på att kasta slägga och spjut och det gjorde jag så sent som i fjor. Jag har 34,33 meter som bäst i slägga och 31,78 i spjut.

Magnus är säker på att Patricia kommer att gå långt och att hon har alla givna förutsättningar som löpare:

– Ja, hon har ambitionen att bli bra och hon har tålamod och det måste man ha. Att bli bra som friidrottare tar många år. Det är en långvarig process och Patricia har kämpat i åtta år för att komma dit hon står i dag och det är först i år som hon också blommat ut på allvar.

Patricia instämmer och förtydligar så här:

– Ja, det är precis som allt släppt i år och det känns jättebra! Jag tränar fem gånger i veckan och jag får inte träna mer. Magnus bekräftar också att Patricia är en träningsprodukt i grunden och att det är en fördel:

– Ja, i längden blir man som sådan ofta en vinnare. De som har talangen given tar ofta för lätt på träning och satsning och blir sällan något i slutändan.

Magnus och Patricia verkar överens om vilken typ av löpning det till sist kommer att handla om och Magnus säger så här:

– Naturligt sett blir hon nog "långskubbare".

Under tävlingssäsongen handlar det mycket om medeldistansträning och det gillar Patricia men är inte odelat förtjust i den kompletterande, nödvändiga biten:

Annons

– Nej, uppbyggnaden med styrketräning under vintern är ju inte alltid rolig. För att i längden bli riktigt bra på lite längre distanser krävs att man i unga år i första hand inriktar sig på kortare distanser. Därför springer Patricia oftast 800 eller 1500 meter samt något enstaka lopp över 3000 meter. Som bäst har hon sprungit 800 meter på 2.21,13 och 1500 meter på 4.57,87, båda tiderna inomhus, och 3000 meter har hon sprungit på 11.02,82.

När TA-sporten hälsar på testar Patricia hinderlöpning och det är säkert ingen dum idé med tanke på att 1500 meter hinder för damer är ganska ny som tävlings-gren.

– Jag bara testar men vet inte alls om jag ska fortsätta och satsa på grenen, menar Patricia under en paus i träningsskutten över hindret.

Närmast väntar världsungdomsspelen i Göteborg den 1– 3 juli och där har hon varit med förr:

– Ja, jag sprang 800 meter redan som tolvåring och kom då femma. Det är en rolig tävling med deltagare från hela världen.

Magnus bekräftar att IFK åker i väg till Göteborg med en trupp på 15-talet ungdomar samt ett ledarteam.

– Jag är absolut ingen "Carro-tjej". Visst är hon bra men jag tycker det har blivit lite för mycket kring henne. När det gäller Kajsa Bergqvists comeback tycker jag det är jättebra av henne att vara tillbaka, avrundar Patricia, när eventuella idoler kommer på tal.

Patricia Wiedel, förresten – det kan vara värt att lägga namnet på minnet. Med tanke på eventuella idoler...

0410-545 24

sigge.hansson@allehandasyd.se

FRIIDROTT TRELLEBORGSigge Hansson
FRIIDROTT TRELLEBORGSigge Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons