Annons

IFK:s Ken spikar ofta igen

IFK:s förre målvakt for till Tibet. Det öppnade för Ken Berkowitz, glädjespridaren som bara förlorat en seriematch med Trelleborg [S] på en och en halv säsong.
Sport • Publicerad 25 november 2005
Stoppar skott och sprider glädje. Ken Berkowitz trivs utmärkt i Trelleborg. "Här kommer vi från Köpenhamn och så fort vi kommer in i hallen så möts vi av vaktmästarna som ler glatt och säger hej. Då känner man sig hemma."
Stoppar skott och sprider glädje. Ken Berkowitz trivs utmärkt i Trelleborg. "Här kommer vi från Köpenhamn och så fort vi kommer in i hallen så möts vi av vaktmästarna som ler glatt och säger hej. Då känner man sig hemma."Foto: 
När IFK spelar har Ken Berkowitz för vana att i stort sett spika igen sitt mål i inledningen av matcherna. Det ger IFK ett försprång, ett försprång som de håller i varje match [S] nästan.BILD: Tomas Nyberg
När IFK spelar har Ken Berkowitz för vana att i stort sett spika igen sitt mål i inledningen av matcherna. Det ger IFK ett försprång, ett försprång som de håller i varje match [S] nästan.BILD: Tomas NybergFoto: 

IFK var överlägset i tvåan i fjor med 22 raka segrar. Nästan lika bra har det gått i år. Nio vinster, en oavgjord och bara en förlust.

Förklaringar till klubbens lyft mot de finare handbollssalongerna är många. En av dem heter Ken Berkowitz.

Annons

– En målvakt är 50 procent av laget, sägs det. Oavsett så vinner man inte de jämna matcherna om man inte har en bra målvakt, säger IFK-ordföranden Lars Åberg. Han är mycket nöjd med danskens spel. Men faktum är att IFK-ledningen ställde sig frågande till Ken Berkowitzs kapacitet. Han höll bra för tvåan, men det här med en division högre innebär svårare uppgifter. Ken har visat att klubben inte behöver jaga någon ny förstemålvakt.

– Han var seriens bästa målvakt även förra året men vi var osäkra på om han kunde ta ett steg till, säger Lars Åberg.

Är Ken seriens bäste målvakt?

– Ja, jag har åtminstone inte sett någon som är bättre. Ken Berkowitz säger att han upplever en andra karriär, en andra ungdom; mycket tack vare att han gjorde ett sex år långt uppehåll från handbollen från att han var 20.

– Jag tror nog att jag är bättre än någonsin. Det här är min andra ungdom, jag är inte på något vis trött, säger 32-åringen.

– Jag tycker det är kul att spela och jag fortsätter gärna.

Kontraktet går ut till sommaren men mycket talar för att han får fortsatt förtroende i IFK-målet, oavsett serietillhörighet.

33 matcher och bara en enda förlust är ett tecken på att IFK fortfarande spelar i fel serie. Det pratas definitivt om allsvenskt spel till våren, i kulisserna viskas om elitserien nästa säsong. Men i laget viftas det snacket bort.

– Jag har lärt mig att ta en match i taget och då riskerar man inte att tappa mot sämre lag. Vi är inte klara för allsvenskan än, vi måste fokusera på nästa match.

Fem matcher återstår av höstens spel och att serieledande IFK inte skulle nå allsvenskt spel, ja det vore en jätteskräll. Med en storspelande målvakt blir trelleborgarna svårslagna.

Annons

– Faktum är att jag är överraskad över att lyckats hålla en så stabil nivå. Första halvlek mot Ystad (21 insläppta) var jag inte bra, men annars har det gått riktigt bra. Jag märkte också under Allehanda Open att jag höjer min egen nivå när jag möter bättre lag.

Därför är målsättningen inte att undra på för en spelare som aldrig spelat på högre nivå än division ett, varken i Sverige eller Danmark.

– Jag vill gärna spela i elitserien och jag tror jag skulle kunna klara av det. Nu är hans bollstoppande egenskaper inte de enda som hyllas.

Han kallar sig själv för en "glad dreng". Lars Åberg kallar honom "glädjespridare".

– Ken sprider glädje överallt. Han kan få en uppretad motståndarcoach att le med en kommentar. han är otrolig på det sättet, säger ordförande Åberg.

För Ken handlar det om inställning.

– Är jag glad och positiv så får jag mer ut av människorna i min närhet. Jag är glad i stället för gnällig och så blir jag också bemött.

Glad är han också så länge han får spela handboll.

– Jag brukar säga det till Gunder (Kenneth Gundersen) strax före match. Titta på allt folk som kommit hit för att se oss spela [S] är det inte kul med handboll?

Martin Falkenby

Annons

0410[S]545 22/0739[S]884573

martin.falkenby@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons