Annons

IFK:s damlag på väg till Stavsten

IFK kan snart stå utan damlag. Tränaren Jimmy Nilsson har gått över till konkurrentklubben Stavsten. ”Vi vill följa Jimmy”, säger Caroline Linde.
Sport • Publicerad 7 maj 2009

IFK Trelleborg har av ekonomiska skäl tvingats skära i herrtruppen. Många spelare har lämnat.

När det gäller damtruppen är det värre än så. Truppen består av 20 spelare.

Annons

– Vi snackade om det i måndags. Jag tror att de flesta går över till Stavsten, säger Caroline Linde.

– Det är viktigare med en tränare jag trivs med än färgen på tröjan. Vi vill fortsätta bygga på det vi arbetat med och gå upp i tvåan.

Jimmy Nilsson handplockades av IFK förra våren. Han blev snabbt populär bland spelarna.

Jimmy säger att han inte lämnar klubben med sura miner.

– Jag hade gärna stannat i klubben, men det har varit kommunikationsproblem. Det har varit mycket ruljans på herrsidan och jag har inte fått svar på mina frågor om kommande säsong, säger Jimmy Nilsson.

När han inte fick svar gick han över till konkurrentklubben Stavsten.

– Det är alltid intressant att bredda verksamheten och att växa som förening och olika omständigheter har gjort det möjligt för oss att starta ett damlag, säger sportchefen Staffan "Stalle" Ekberg.

Jimmy Nilsson säger att han inte kommer värva IFK-spelare aktivt, men Stavsten går nu ut på sin hemsida och söker spelare till såväl dam- som flicklag.

IFK Trelleborgs ordförande Lars Åberg gillar inte utvecklingen.

– Tränaren (Jimmy Nilsson) lämnar och snackar med spelare om att gå över till en annan klubb. Han har skrivit på för Stavsten och det för att vi inte har betalat hans senaste lön, men det är fler än han som har det så. Det är rådande omständigheter; att ha ekonomiska svårigheter gäller i samhället i övrigt.

Annons

Vill ni ha ett damlag?

– Ja, det är en del av föreningens grundfilosofi. Det var också därför som vi plockade in Jimmy Nilsson.

Kritik har framkommit om att IFK-ledningen prioriterat herrseniorerna i alltför hög grad, på bekostnad av dam- och ungdomslag. Det som retat upp känslorna än mer är att pengar som damlagsspelarna samlat in för ett träningsläger gått till löneutbetalningar.

– Respektive grupp som gör insatser för föreningen få den delen konterad till sin verksamhet. Nu har vi tvingats omprioritera alla finansiella resurser och betalar räkningar, löner och skatter. Det har varit viktigare än att betala för ett träningsläger för damlaget i juni eller när det nu var. Det är djupt beklagligt att damlaget får ställa in sitt läger, men vi kommer att ersätta dem de pengarna så småningom. De pengarna ska gå till damlaget.

Hur mycket handlar det om?

– Jag kan inte svara på det direkt, kanske 30 000 kronor.

Hur illa är den ekonomiska situationen?

– Den är bättre än hos många andra elitserieföreningar. Det är inga miljonbelopp vi pratar. Vi har en akut likviditetskris och därför stryper vi nu alla utgifter.

Hur är stämningen i klubben?

– Jag hoppas att den är bra. En del är missnöjda och gnäller, men vi får försöka sluta leden. Det handlar om att misströsta och ge upp eller att ta ansvar och bidra med föreningskänsla och inse att vi har en tuff situation, säger Lars Åberg.

Annons

Stavsten hade ett damlag fram till slutet av 1990-talet. På grund av sinande kassa valde man att lägga ner verksamheten.

Nu har klubben lärt sig av historien.

– Egentligen handlar det om simpel ekonomi, säger Staffan Ekberg. Vi pratar om tre ben med herrseniorer, damer och ungdomsverksamhet. Var och en har sin kassa. Görs det kostsamma värvningar så ska det drabba en verksamhet, inte de övriga. Där är vi rörande överens i klubben.

Oavsett orsak är ett helt lag på väg att lämna en konkurrentklubb för en annan.

– Vi har möte på måndag igen. Då tar vi ställning, säger Caroline Linde.

Måndagen därpå har Stavstens damlag sin första träning.

Hur många från IFK:s lag är på plats då?

– Förmodligen alla som inte jobbar, säger Caroline Linde.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons