Annons

IFK:s dalkarl bäst i kyligt Växjö

IFK-löparen Magnus Hansson vann i helgen Växjö Marathon i stor stil. Hela åtta minuter hade han till godo efter sololöpning i fyra mil i vinterkyla. ”Jag är en härdad dalkarl”, säger Magnus.
Sport • Publicerad 21 oktober 2009
Foto: 
Fotografer på kö i Växjö för att föreviga dalkarlen från Trelleborg. IFK-löparen Magnus Hansson vann Växjö Marathon i utklassningsstil och satte nytt personbästa på distansen.
Fotografer på kö i Växjö för att föreviga dalkarlen från Trelleborg. IFK-löparen Magnus Hansson vann Växjö Marathon i utklassningsstil och satte nytt personbästa på distansen.Foto: 
IFK:s Magnus Hansson.
IFK:s Magnus Hansson.Foto: 

Åtta varv runt Växjösjön i fem grader och kraftig nordanvind. Då slog Magnus till med 2.34,05 och personbästa med drygt två minuter.

– En av de bättre tiderna i loppet någonsin, säger Magnus.

Annons

Något banrekord var det inte, de yttre förutsättningarna var inte de bästa. Magnus Hansson berättar att han snabbt insåg att det skulle bli en kall tävlingsdag.

Han insåg också att det var upp till honom själv att hålla fart i loppet.

– Ingen annan ville gå ut i den fart som jag satte upp. Efter en kilometer började svansen växa och efter tre kilometer körde jag solo.

39 kilometer ensam mot kylan, smärtan och klockan. Ändå slutade det i personbästa med drygt två minuter.

– Med två varv kvar kände jag mig säker på seger, då ledde jag med fem minuter, säger Magnus som tror att hans vana från träning under kalla förhållanden innebär ett försprång.

– Skåningar gnäller gärna när det är kallt, men jag är en härdad dalkarl. Jag har sprungit mycket i vinterväder och åkt skidor, jag är inte rädd för kylan.

Magnus är inflyttad skåning sedan tre år. Han bor och arbetar i Malmö, men sina träningskamrater har han i Trelleborg – liksom flickvännen.

– Det var min flickvän som var en starkt bidragande orsak till att det blev IFK Trelleborg. Jag hade också träffat några av löparna på tävlingar och visste att de var trevliga. Jag försöker träna något pass i veckan i Trelleborg. Det är bra att kunna vara en förebild för klubbens ungdomar. Vi har några bra ungdomar och på sikt kan det hända något, säger Magnus Hansson som är 32 år och bättre än någonsin.

– Jag har gått framåt rejält i år, särskilt under sommaren. Mycket beroende på att jag trivs så bra i klubben.

Med loppet i Växjö tog han sig till 16:e plats i Sverigestatistiken och tiden sporrar för nya mål.

Annons

– Jag har som mål att nå topp tio och springa under 2.30, säger Magnus.

Tre andra IFK-löpare deltog i Växjö Marathon. Odd Nyheim blev trea i M45-klassen med 2.45,16 och duon Rune Thieme och Martin Svensson sprang i mål på 3.33,25 respektive 3.28,31 i M50.

Niclas Sörenson
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons