IFK vann ödesmatchen

Jumbomötet mot Tumba handlade om att vinna eller försvinna. Trelleborg vann och därmed undgick laget att försvinna. "Det var spänt. Så jäkla mycket stod på spel", säger lagkaptenen Kim Johansson.
Sport • Publicerad 19 november 2008
IFK jublar efter segern. Bild: Thomas Nyberg
IFK jublar efter segern. Bild: Thomas NybergFoto: 

24-22 (11-9) och mycket glädje i hemmalägret. men det var snarare lättnad än glädje i hemmalägret efter triumfen.

- Vi känner pressen från styrelsen, men framför allt från oss själva. Med tanke på det material vi har så ska vi inte åka ur, säger Kim Johansson.

IFK:s kämpe var bäst, men så handlade också bottenmötet mer om kamp än skönspel.

Elegansen lämnades hemma denna afton, i stället fanns det betydligt mer vilja på planen. Och den matchen tog Trelleborg hand om.

- Våra stjärnspelare vek ner sig, menar Erik Hajas i Tumbalägret.

Trelleborgs stjärnspelare stod upp. Marcus Litborn slarvade i första halvlek men satte några viktiga mål i andra halvlek. Tumba hade klamrat sig kvar, Trelleborg hade 17-16 när Litborn lyckades med ett genombrott. Daniel Bygdemark - som satte fyra av fem skott - ökade på ledningen, innan Litborn visade vilja igen och satte 20-16.

Tumba hade sedan ett läge till poäng igen när Trelleborg hade en spelare utvisad vid 23-21 och dryga minuten kvar. Skottet från Johan Pilfalk träffade dock inte målet.

IFK-tränaren Dragan Brljevic hyllade försvarsspelet, det nya 3-2-1-systemet.

- Insatsen i försvaret är jag mest nöjd med. Synd bara att vi inte får mer betalt för det jobb vi gör i defensiven. Tyvärr stressar vi för mycket, menar Brljevic.

Vad hade en förlust inneburit?

- Livet går vidare oavsett. Jag hade varit besviken. De senaste två dagarna har jag ägnat 20 timmar att titta på dvd och analysera Tumba och varje spelare de har.

Segern förändrar ingenting positionsmässigt i serien. IFK ligger alltjämt sist men har nu samma antal poäng som IFK Ystad och Tumba. Endast sex mål skiljer de tre lagen åt, alla på fyra poäng.

Allt pekar på att två av de tre lagen åker ur medan ett får kvala.

- Vi tre kommer kriga i botten. Drott (sju poäng) kommer också vara med där nere, säger Erik Hajas.

Vad avgör?

- Framför allt det lag som kan överraska. Det handlar om att ta poäng av bottenlagen på hemmaplan och så lyckas med någon överraskande seger.

Tar du tio poäng här och nu?

- Ja, det tror jag räcker ganska bra. nej, 14 eller 15 krävs nog för att knipa kvalplatsen, tror Erik Hajas.

IFK Trelleborg har visserligen lång väg till det poängantalet, men är åtminstone två poäng närmare nu.

- Vi får svårt att undvika kval. Det är för många placeringar upp, säger Kim Johansson.

- Men det var ett absolut måste att vinna mot Tumba.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.