Annons

IFK-tränaren kräver större variation i försvarsspelet

Efter 13 lediga dagar var IFK Trelleborg tillbaka i träningsvardagen. Alla hade inte gjort hemläxan. "Efter fem minuter märkte man vilka som hade sprungit och inte", säger tränaren Dragan Brljevic som tänker nöta in ett nytt försvars-system de kommande veckorna.
Sport • Publicerad 7 januari 2009
Bröstar upp sig Andreas Bamberg och Niclas Engdahl springer med medicinbollar i famnen. IFK Trelleborg genomförde 2009 års första träningspass på måndagen. BILD: Tomas Nyberg
Bröstar upp sig Andreas Bamberg och Niclas Engdahl springer med medicinbollar i famnen. IFK Trelleborg genomförde 2009 års första träningspass på måndagen. BILD: Tomas NybergFoto: 

Medicinbollar, löpning och skivstänger väntade de nio IFK:are som mött upp på trettondagsafton. Juniorerna hade fått ledigt, de tränar på egen hand inför helgens SM-kamper i Skövde.

Några allvarliga frånvaroorsaker rörde det sig inte om när det gäller de övriga.

Annons

Kim Johanssons flyg från Barcelona var försenat, Marcus Litborn var på väg hem från New York och Joachim Christensen kom först när träningspaset var över.

- Joachim är Joachim, sa tränare Brljevic. IFK har tre träningsveckor på sig innan allvaret börjar, IFK Skövde borta den 29/1. Mycket fys nu till en början, därefter mer och mer handboll.

Dragan Brljevic vill att laget ska behärska fler försvarssystem än 3-2-1.

- Jag vill att vi ska kunna växla mellan tre olika försvarssystem under en match, då kommer motståndarna att få problem.

Dragan vill se ett 3-2-1-försvar kompletterat med 5-1 och 4-2. Det är dessa försvarssystem som ska nötas in under de kommande veckorna.

- Jag har sagt det tidigare, vi har inget lag som passar för att spela 6-0, vi har för korta spelare.

Att minska antalet tekniska fel är en annan detalj som kommer att slipas de närmaste veckorna.

- För många rutinerade spelare har gjort alldeles för många tekniska fel. Mycket handlar om koncentration. Till en början måste vi ha bättre fokus på träningarna. Under en januarivecka kommer Dragan Brljevic att lämna över tränaransvaret till Denis Bahtijarevic. IFK-tränaren kommer då att åka till hemlandet Kroatien och följa VM på nära håll.

- Det blir en 14-15 matcher på en vecka. Jag har mycket kontakter där, det ska bli roligt och jag kommer tillbaka som en bättre tränare, berättar han.

Andreas Bamberg hade tillbringat ledigheten hos släkt och vänner i Västerås.

Annons

- Det ska bli skönt att få börja om lite från början. Det har varit en tung höst, det tär på psyket att ligga i botten, säger han.

Bamberg har tidigare under säsongen störts av ett hopparknä och diverse ryggbesvär. Nu är han återställd i knäet, men har vissa känningar i ryggen fortfarande.

Vad ska ni bli bättre på 2009?

- Spela ett bra försvarsspel som kan generera lite fler förstafas- och andrafasmål. I anfallsspelet får vi slita för varje mål.

Vad tycker du om att nöta in nya utgrupperade försvarssystem?

- Det låter skoj.

Någon träningsmatch är ännu inte spikad under VM-uppehållet. Planer finns från IFK:s sida att möta H 43 längre fram, det enda lag i Skåne som IFK mött båda gångerna i elitserien.

Redan i kväll onsdag kommer IFK:s A-lag att möta juniorlaget i en träningsmatch, avkast 18.00.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons