IFK tog ett värdigt farväl

Handbollssäsongen är över för IFK Trelleborg. Sävehof säkrade semifinalplatsen efter hemmaseger med 30– 28 (16– 13). Spänning in i det sista även denna gång, men Partillelagets bredd och individuella skicklighet avgjorde.
Sport • Publicerad 30 mars 2007
Bild: Bildbyrån
Bild: BildbyrånFoto: 

Slagna Trelleborgsspelare lommade in omklädningsrummet besvikna men samlade efteråt. På vägen dit fick de en tröstande klapp av ordföranden Lars Åberg.

- Kanske blir det för mycket hjärta och för lite hjärna ibland, men jag är mycket nöjd. Det är en bra erfarenhet inför framtiden. Sävehof har de klart bästa handbollsspelarna men vi kämpar och står upp bra, sa Lars Åberg.

Det var inte många som trodde att IFK skulle tvinga fram en fjärde SM-kvartsfinal. Riktigt nära var det inte heller, även om det blev dramatik på slutet.

Många gånger var man på väg att räkna bort IFK.

Sävehof hade ledning med 15- 10 i slutet på första halvlek, med 19- 14 i början på andra och med 28- 23 sex minuter före slut.

Ändå blev det raffel ända in i slutet. IFK gjorde fyra raka. När Mirko hängde dit 28- 27 med halvannan minut kvar var det nervöst i hemmalaget. Dittills briljerande Jan Lennartsson, Tommy Atterhäll och Tobias Albrechtsson hittade inga luckor i IFK-försvaret.

I stället klev Jonathan Stenbäcken fram. 19-åringen hade inte märkts på hela matchen, men i avgörandets stund klev han fram; först gjorde han 29- 27, sedan, tio sekunder före slut, 30- 28.

- Deras bredd avgör. De har många fler som kan kliva fram, vi har samma gubbar, konstaterade Johan Zanotti som efterfrågar större bredd i IFK-truppen kommande säsong.

Annars öste Zanotti lovord över de sina.

- Vi ska inte skämmas för det här. Jag är enormt stolt över grabbarna.

Liksom i Söderslättshallen senast plockade Andreas Bamberg bort Sävehofs spelmotor Patrik Fahlgren. Kämpaglöden och förmågan att komma tillbaka ur till synes hopplösa underlägen imponerade.

I andra halvlek fick anfallsspelet fler dimensioner när Kenneth Gundersen ersatte Jimmy Karlsson som mittnia. Efter halva andra halvlek var IFK jämsides, 22- 22.

- Sen byter de in några friska spelare, får de några billiga mål och vi tar några dåliga avslut, analyserade Zanotti.

Sävehof uppträdde stressat och gjorde enkla missar emellanåt. IFK hade chansen, men tog för många felbeslut i viktiga lägen. Spelet med en man mer var heller inte tillräckligt effektivt.

Mirko Stojanovic hade som vanligt en bra bössa men varvade med enkla misstag. Denis Bahtijarevic visade vägen i första halvlek men raderades bort offensivt efter paus.

Som helhet ett uppoffrande kollektiv som gjorde lite för många misstag för att besegra ett lag av Säevhofs kaliber.

- Att aldrig ge upp har varit ett signum för oss hela året, underströk Zanotti.

Känns det tomt att det är över nu?

- Tomt och tomt... När jag vaknar upp i morgon kommer jag i alla fall att ha en bra känsla över det vi presterat.

Medan IFK trappar ned mot semester varvar Sävehof upp för semifinaler.

Förlusten med 28- 30 var ett värdigt slut på en säsong som började med två rejäla snytingar mot Hammarby och Ystads IF. Däremellan har elitserienykomlingen haft många glädjestunder.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.