Annons

IFK-spelare misstänkt för medhjälp till grovt skattebrott

(Uppdaterad). Advokat Jonas Nilsson bekräftar för TT att hans klient spelaren Stefan Selakovic har delgivits misstanke om medhjälp till grovt skattebrott förra veckan.
Sport • Publicerad 7 november 2005

– Han förnekar brott och min uppfattning är att åklagaren kommer att avskriva misstankarna mot honom inom relativ snar framtid.

TT: Vad grundar du det på?

Annons

– När åklagaren har haft möjlighet att gå igenom det skriftliga materialet och det som har sagts i förhör bör han komma till den slutsatsen, säger Jonas Nilsson.

Han berättar att en av misstankarna rör frågan om allt gick rätt till när Stefan Selakovics övergångssumma endast belades med artistskatt. Det avgörs av var Selakovic befann sig när han fick pengarna.

Däremot vill inte Jonas Nilsson gå in på om Selakovis konto utnyttjats som mellanhand för att flytta pengar till ett konto i Luxemburg. De pengarna skulle vara avsedda för klubbens kassör Jan Nilsson som en återbetalning på en gåva som han gav till Peter Ijeh när denne skrev på för Göteborgsklubben.

– Det har jag inga kommenterar till, säger Jonas Nilsson.

Styrelsen för IFK Göteborg har tills vidare fullt förtroende för klubbdirektören Mats Persson och kassören Jan Nilsson som är misstänkta för grovt skattebrott.

Det sade klubbens ordförande Bengt Halse på den presskonferens som inleddes klockan 14 på Ullevi i Göteborg. Men Jan Nilsson deltar tills vidare inte i styrelsearbetet och Mats Persson har begärt tjänstledigt vilket styrelsen beviljat.

– Det känns omöjligt för mig att göra mitt arbete på ett bra sätt med tanke på den uppmärksamhet som har varit den senaste veckan, sade Mats Persson.

IFK Göteborg ska inte göra någon egen internutredning.

– Vi vill inte slänga någon enskild person åt vargarna. Processen måste ha sin gång. Vi anser att vi inte har de resurserna att göra en bättre utredning än ekobrottsmyndigheten gör, sade Bengt Halse.

Styrelsen anser att den fick uttömmande svar av Mats Persson och Jan Nilsson under söndagens styrelsemöte. Då redogjorde de båda för att pengar betalats till Stefan Selakovics konto i Luxemburg och att det från hans konto sedan har gjorts en betalning till ett konto som disponeras av Jan Nilsson.

Annons

– Deras försvarare gör bedömningen att någon brottslig gärning inte har förekommit, sade Bengt Halse.

Pengarna ska vara återbetalda av Jan Nilsson till föreningen.

Vem som ska ta över Mats Perssons jobb under hans tjänstledighet är inte klart.

– Det får vi jobba mer med den här veckan. Det rent sportsliga måste tränaren Arne Erlandsen ta hand om. Till en början får vi fördela det andra arbetet i styrelsen, sade Bengt Halse.

Att Jan Nilsson betalat tillbaka de pengar som förts över till hans konto från Stefan Selakovic i samband med Peter Ijehs övergång tycker Bengt Halse är bra.

– Vi är nöjda med att vi har fått pengar till föreningen, sade han.

Om Jan Nilsson säger han.

– Han har ett gott hjärta. Det är en go gubbe. Nu mår han väldigt dåligt, sade Bengt Halse

Halse ville inte berätta mer om varför Jan Nilsson valt att betala tillbaka pengarna till klubben.

Överåklagare Gunnar Stetler vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm var på måndagen i Göteborg för att informera sig om förundersökningen. Han är förundersökningsledare sedan vice chefsåklagare Lars Lithner i fredags hoppade av det uppdraget. En förändrad hotbild fick Lithner att avsäga sig ledarskapet för utredningen.

Annons

– Jag har informerat mig om enskildheter i utredningen. Enligt min bedömning har den skett på ett kompetent sätt. Vi fortsätter enligt den plan som är upplagd, säger Gunnar Stetler till TT.

– Nu inväntar jag vad IFK Göteborg lämnar för uppgifter på sin presskonferens. Vår grundläggande inställning är att vi inte är intresserade av att hålla på med mer utredning än nödvändigt. Då har det viss betydelse vad som blir de olika personernas slutliga inställning i saken. Så det ska bli intressant att se vad man nu tycker, säger Stetler.

– Vi gör färdigt vår utredning med förhoppning att vi ska få samstämmighet i synen på sakerna efter presskonferensen.

Gunnar Stetler hänvisar till förundersökningssekretessen och vill inte kommentera vad misstankarna handlar om.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons