IFK måste våga i kvalfylld avslutning

Allsvenskan går in i sitt avgörande. För IFK Handboll handlar det som vanligt om streckstrid. För tredje året i följd kan säsongen sluta i ödesmättade kvaldrabbningar. ”Vinner vi de två sista matcherna är det fifty-fifty om vi klarar oss från kval”, resonerar tränaren Denis Bahtijarevic.
Sport • Publicerad 13 mars 2010
Foto: 
Allvarets stund är inne. Två matcher återstår av allsvenskan i handboll och IFK krigar för att undvika kvalspel för tredje säsongen i följd. Tränaren Denis Bahtijarevic påpekar vikten av ett hårt arbetande försvarsspel och få tekniska fel.
Allvarets stund är inne. Två matcher återstår av allsvenskan i handboll och IFK krigar för att undvika kvalspel för tredje säsongen i följd. Tränaren Denis Bahtijarevic påpekar vikten av ett hårt arbetande försvarsspel och få tekniska fel.Foto: 

TRELLEBORG. Supportrarna till IFK Trelleborg har fått vänja sig vid högdramatiska vårar.

För femte säsongen i följd handlar det om streckstrid. För tredje säsongen i följd kan det sluta med ett kval för att hänga kvar.

IFK Trelleborg har inte saken i egna händer. Segrar i de två sista matcherna mot Kroppskultur och Hallby innebär inte med automatik att laget klarar sig undan en kvalplats.

Läget är spänt, men IFK-tränaren hittar flera ljuspunkter.

För första gången på två månader var IFK:s tunna trupp intakt, både på torsdags- och fredagsträningen.

– Det känns ganska skönt, säger Denis Bahtijarevic.

Hur känns det annars med tanke på tabelläget ni befinner er i?

– Ganska bra och ganska trist, det är blandade känslor. Jag tycker vi har tagit bra med poäng med det här unga laget. Sen är det tråkigt, man vill aldrig hamna i den här situationen.

Varför har ni hamnat i den här situationen?

– Jag tycker snarare man ska fråga sig hur vi lyckats ta så många poäng. Det här är bättre än vi trodde. Vi har spelat bra handboll i många matcher, sen finns det många orsaker, med allt som har hänt; med skador och med det unga laget vi har.

– Det som ger mig hopp inför avslutningen är att vi har en bra lagkänsla, säger Denis Bahtijarevic.

Tränaren sitter i IFK:s samlingsrum, Gruvan, där han suttit många gånger under sina snart fyra säsonger i IFK Handboll. Som spelare har han varit med om att ta klubben till slutspel. Han har varit med om kvala laget kvar i elitserien och han har varit med om att kvala klubben ur densamma.

Men någon nytta av tidigare kvalerfarenheter tycker han inte att han har.

– Jag tror inte det. Kval gör bara att man blir mentalt störd. Kvalmatcher är oerhört mentalt påfrestande och det blir aldrig skön handboll.

Men IFK Trelleborg är inte i kval ännu. Vinsten mot Västerås senast var ett positivt trendbrott efter en räcka mindre bra matcher.

– Det känns som att vi är på väg ur svackan. Det har varit så tidigare att vi gjort två, tre dåliga matcher och sedan tre, fyra bra matcher. Nu ser det bra ut.

Märker du på spelarna att ni har viktiga matcher framför er?

– Nej faktiskt inte, vi känner ingen press. Det viktigaste är att vi tänker på att spela bra handboll och att vi har bra stämning i omklädningsrummet, då behöver vi inte vara rädda för någonting.

Kenny Ekman och Daniel Bygdemark är två nyckelmän som båda dragits med knäproblem de senaste månaderna. Bådas medverkan känns ytterst viktig för en lyckad säsongsavslutning.

Ekman känner av att alvarets stund är inne.

– Det är klart att det är lite mer spänt, men det ska det vara inför varje match. Alla måste ha fokus och jobba hårt. Det är bara till att tuta och köra, säger Kenny Ekman.

Hur ser du på risken att få kvala igen med IFK?

– Vi snackar inte om kval. Vi har två matcher kvar och ska göra allt för att vinna.

Denis Bahtijarevic tar emot alla sorts hjälp han kan få.

– Vi behöver tur också. I idrott är gränsen alltid tunn mellan himmel och helvete. Gud ger tur till de modiga och vi måste våga vinna, säger IFK-tränaren.

Nicolinn Nilsson
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.