GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

IFK kan begäras i konkurs

IFK Trelleborg har en skuld till Skatteverket på en halv miljon kronor. Kan klubben inte betala tillbaka pengarna riskerar de att begäras i konkurs.
Sport • Publicerad 21 augusti 2010
Foto: 
Foto: 

Enligt uppgifter från Kronofogden har IFK Trelleborg i nuläget en skuld på 489 000 kronor. Det rör sig om årets obetalda skatter. Ytterligare betalningskrav är även på väg in till Kronofogden.

– I praktiken kan de driva oss i konkurs men vi har en dialog med skattemyndigheten och Kronofogden. Vi har visat dem en betalningsplan och jobbar med att lösa detta sedan någon månad tillbaka, säger handbollssektionens ordförande Patric Sandblom.

Sedan i februari 2009 har IFK Trelleborg haft skulder hos Kronofogden på sammanlagt 1,3 miljoner kronor. Klubben har kontinuerligt betalt tillbaka pengarna men dras alltså fortfarande med skulder på en halv miljon kronor.

– Jag kan inte förneka att vi har ekonomiska problem. Men vi bränner oerhört mycket krut på detta, det hoppas jag alla förstår, säger IFK Trelleborgs huvudordförande Mats Gullberg.

Hur föreningen arbetar med att betala tillbaka skulderna vill inte Mats Gullberg gå in närmre på. Han poängterar dock att föreningen lägger ner ett stort arbete på att övervinna den ekonomiskt tuffa situationen.

– Vi kämpar och lyfter på alla stenar och lock. Det finns en strategi för att lösa detta, säger han.

Då det är handbollssektionen som står för större delen av föreningens skulder är det också de som i första hand måste lösa problemet enligt Mats Gullberg.

Arbetsgrupper är skapade och Malmö Redhawks ordförande Christian Rasmussen agerar mentor.

– Jag känner trygghet i hur vi jobbar och har fullt förtroende för hur styrelsen arbetar, det är ingen tvekan om det, säger Gullberg.

Enligt IFK Trelleborgs handläggare på Kronofogden har klubbens skulder ännu inte börjat behandlas. De står på tur att utredas men om detta sker på måndag eller om någon månad går i nuläget inte att säga. Är skulderna inte betalda innan utredningen påbörjas kommer Kronofogden att utmäta föreningens tillgångar och sedan skriva en rapport till Skatteverket. Om det då inte finns tillräckligt med tillgångar att beslagta begärs föreningen i konkurs.

Går det så långt är det inte bara handbollssektionen som drabbas. Då dras även friidrotten och fotbollen med i fallet.

– Om det blir så illa så drabbas vi också, säger Bo Lennart Nilsson, ordförande i fotbollssektionen.

Någon direkt oro känner han dock inte.

– Vi litar på att de löser det.

Har ni några pengar att stötta med?

–  Nej det har vi inte, det är tuffa tider för alla och vi har inget i ladorna att lyfta fram och hjälpa till med, säger Bo Lennart Nilsson.

För att hjälpa handbollen har IFK friidrott tidigare bidragit med pengar till sin systersektion. Hur mycket pengar det rör sig om vill Sven-Erik Svensson dock inte berätta.

– Vi har hjälpt handbollen, det har vi gjort men med hur mycket är en intern sak.

Är du orolig?

–  Inte ett dugg. Om något händer föreningen och vi går i konkurs så försvinner ju pengarna var de än står.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.