Annons

IFK hade hoppats på mer

Landslagsuppehållet ger elitserielagen lite andrum inför den tuffa fortsättningen. TA-sporten har tagit pulsen på IFK:s sportchef, Patric Sandblom.
Sport • Publicerad 28 oktober 2006

Som sportchef är Patric inne i tredje IFK-fasen – efter att ha provat på både spel och tränarskap tidigare. Och som sportchef håller han i mycket kring laget. Det handlar i första hand om kontakten med spelarna. Men också om eventuellt nya spelare till föreningen.

Vad säger du allmänt om inledningen så här långt?

Annons

– Ska jag svara diplomatiskt, så blir det att vi inte ligger i fas med planerna – så här långt. Sex matcher och endast tre poäng är inte vad vi hoppades på.

IFK inledde med den svåraste av matcher – suveräna Hammarby borta och det gav 27– 40.

– Inget att säga om. Möter vi Hammarby 100 gånger vinner vi inte en enda match, menar Patric.

Elitseriepremären hemma gällde Ystads IF och inför den matchen fanns förhoppningar. Inte minst efter att IFK vunnit en träningsmatch under försäsongen.

– Vi falerade de sista 20 minuterna mot YIF – annars tycker jag det var godkänt.

Efter 25– 37 åkte ett sargat IFK-lag till bortamatchen i Alingsås. Och inte var det väl många som trodde på poäng där?

– Nej, Alingsås borta är ju en erkänt otroligt svår match. Oavgjort där var därför riktigt, riktigt starkt.

Att kvitteringen till 25– 25 kom i slutsekunderna stärkte säkert IFK-modet ytterligare. Nästa match gällde något av en ödesmatch hemma mot Heim:

– Seger helt enligt planerna! Segern mot Heim skrevs till 28– 24 och efter tre poäng på raken väntade Lugi- På bortaplan!

– Där förlorade vi egentligen redan under uppvärmningen, när Kim Johansson skadade sig. Han betyder mycket både bakåt och framåt.

Annons

Lugi vann med 35– 26 men det var väl inte helt oväntat med en storförlust – oavsett med eller utan Kim och nästa match gällde Guif hemma.

– Guif hemma är – tillsammans med YIF-matchen – den stora besvikelsen och sättet vi förlorade irriterar.

Patric pekar på den ständigt urusla IFK-inledningen i förlustmatcherna:

– Vi kan ju inte fortsätta med att ständigt ligga under med 2– 6 efter tolv minuter! Detta är också något vi jobbar mycket på inför fortsättningen – att vara med från början.

Publikt? Vad säger du om tillströmningen till Söderslättshallen och era matcher?

– Vi måste., så klart, vara besvikna och som senast mot Guif – att det inte kommer fler än 540, det är dåligt.

IFK hade kalkylerat med närmare 1 000 åskådare i snitt men Patric ser en förklaring:

– Vi har ingen handbollshistoria på riktig elitnivå i Trelleborg och då kan det bli så här. Från början var det en happening att se elitseriehandboll men i takt med att vi då falerat, har intresset flagnat. Nu tycker säkert trelleborgarna att det är som att gå och se på vilken IFK-match som helst. Patric pekar dock även på Ystadhandbollen som heller inte längre når de publiksiffror som tidigare. Både YIF och IFK hamnar strax över 1 000 åskådare per – match i Österporthallen. Det kan vara jämförbart med kanske 700 i "Södan".

Efter 891 mot YIF kom 640 mot Heim och ska trenden fortsätta – ja, då väntar kanske bara cirka 400 nästa gång. Det vore tråkigt och nog borde väl elitseriehandboll åtminstone dra mellan 700 och 800 varje gång. Även om det är erkänt svårt att imponera på trelleborgaren... – Vi kallar det inte för någon plan B utan vi för kontinuerligt en dialog inför fortsättningen. Det gäller både inför fortsättningen i år och inför nästa säsong.

Han berättar att man haft spelare på plats men att man inte bestämt något. Samtidigt nästan lovar han förstärkningar inom en ganska snar framtid:

Annons

– Ja, vi har kontakt med ett par spelare men vi räknar inte med något nytt inför nästa match i Lindesberg. D– äremot hoppas jag vi kan presentera minst en spelare i matchen mot Skövde hemma den 11 november.

Enligt Patric handlar det inte om att man är missnöjd med någon individuell spelare eller att hänga upp sig på någon speciell position:

– Nej, det handlar om spelare som förstärker i stort. Det är dock mitt i säsongen och det finns inte många tillgängliga. Eventuella nya spelare ska helt enkelt passa in i vår profil.

När han tänker ytterligare på tanken kring eventuella nyförvärv, säger han så här:

– Bevisligen räcker vi ju inte till!

Ekonomiskt – hur ligger ni till där. Så här långt?

– Jag vill inte gå in på några summor eller siffror. Det har Lasse ( Åberg) koll på men vi märker att allting eskalerar. Att gå från division två till ett kostar inget extra. Men att gå från division ett till elitserien handlar om att alla kostander gångras med sju eller åtta. Så är det bara.

Är förtroendet för Johan Zanotti orubbat?

– Ja, vi har ett mycket stort förtroende för både honom och Lars Norgren. Det handlar om bra träning och spelarna är helnöjda med den.

Hur går det då i fortsättningen, tror du?

Annons

– Om vi börjar med Lindesberg hoppas vi att vi åker dit och gör en bra match. Vi får leva med att förlora även där men vi ska allmänt göra en bra insats och definitivt inte falla på en urusel inledning.

Lindesberg överraskade stort i fjor som nykomling och har fortsatt spela bra i år. Tillhör "topp tre" i nuläget.

– Sedan kommer elddopet hemma mot Skövde. Vinner vi inte där – ja, då ligger vi långt ifrån våra planer, avrundar Patric Sandblom.

Sigge Hansson

0410– 545 24

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons