Annons

IFK Göteborg kämpar mot tiden

Transferfönstret slås snart upp och klubbar runt om i landet värvar och restaurerar sina lag. Men i Göteborg står karusellen stilla. De vingklippta Änglarna har ingen aning om vad skattetrasslet får för sportsliga konsekvenser.
Sport • Publicerad 8 november 2005

– Vi går in i en viktig period, det är silly season och mycket händer både vad gäller nyförvärv och sponsorer, säger IFK Göteborgs lagledare, Stefan Landberg, till TT.

– Det är mycket som måste göras nu direkt och vi har ingen tid att vänta.

Annons

Om brottsmisstankarna besannas öppnas falluckan för klubbdirektören Mats Persson, misstänkt för grovt skattebrott och just nu på "timeout" från sin tjänst.

Döms han, är hissen tillbaka upp i rampljuset satt ur funktion.

– Det är väldigt mycket arbete som Mats är inblandad i och som kan bli lidande nu. Någon annan måste ta över och vi har inte hunnit sätta oss ned för att diskutera vem som ska göra vad, säger Stefan Landberg.

Men hur ska ni tackla det här akuta problemet?

– Vi vet inte ännu, vi ska sätta oss ned och diskutera och förhoppningsvis går det snabbt.

Måste ni ledare ta mer administrativt ansvar?

– Det kan bli så att Arne (tränaren Erlandsen), Kjell (andretränaren Pettersson), jag eller styrelsen måste lägga ner mer tid på de här frågorna än vad vi brukar, säger Stefan Landberg.

– Vi kanske får dela på sysslorna och då måste vi kunna lita på varandra för det är nya arbetsuppgifter för många. IFK Göteborg har hittills klart med två nyförvärv, dels Thomas Olsson från Malmö FF, dels Magnus Kihlberg från Molde.

Men det behövs fler.

IFK var tvåa i allsvenskan och har ambitioner större än så, varför tränaren Arne Erlandsen helst vill se två spelaralternativ på varje position i laget.

Annons

Den närmaste tiden är därför extra betydelsefull för lag som vill till den absoluta toppen, och därmed Europa, för att också kunna norpa de bästa spelarna.

Frågan är om IFK Göteborg hinner med en omorganisering så effektiv att det blir möjligt?

Det nationella transferfönstret öppnar den 15 november och fram till den 31 mars kan spelare inom Sverige byta klubb. Redan nu kan de förstås skriva på för en ny klubb, även om de formellt byter arbetsgivare den 15:e, varför det för IFK Göteborgs del är extra akut att se till att Mats Perssons arbetsuppgifter blir lösta. Under samma tidsperiod kan svenska klubbar även värva kontraktslösa spelare från utlandet, medan den internationella transferperioden löper under januari. Under den månaden kan spelare med kontrakt säljas eller köpas utanför landets gränser.

Hur skattesoppan påverkar IFK Göteborgs sportsliga framgångar på sikt kan således till inte så liten grad hänga på vad som händer den närmaste tiden.

På kort sikt har turbulensen, enligt Stefan Landberg, i alla fall inte påverkat spelarna märkbart under träningarna.

– Nej, på planen är alla väldigt professionella.

– Jag tror faktiskt inte att det kommer att märkas på sikt heller och man kan också bli stärkt av sådant här.

Stefan Selakovic, spelaren som misstänks för medhjälp till grovt skattebrott, tränar också som vanligt.

– Det är bra för honom, ett bra avbrott, säger Stefan Landberg. (TT)

Göran Sjögren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons