Idrotten går före UD:s råd

Terrorattacken har lamslagit London och utrikesdepartementet avråder från resor dit. Men Trelleborgs Taekwondoklubb tänker fullfölja sina planer på att ställa upp i British Open. På fredagen tar de flyget från Sturup till London Stansted.
Sport • Publicerad 8 juli 2005

Sedan länge har det varit bestämt att Trelleborgs Taekwondos Adi Hadzimahovic och Ismail Smicro ska tävla i stortävlingen British Open i London i helgen.

Men torsdagens terrorattack mot den brittiska huvudstaden gjorde förstås att inget var självklart längre.

Chakir Chelbat, ledare i Trelleborgs Taekwondoklubb, fick ägna dagen åt att försöka bilda sig en uppfattning om läget och efter en del funderande visste han hur han ville göra:

– Vi har bestämt oss för att åka. Det som hänt är fruktansvärt men jag vill inte backa. Och jag tror inte att idioterna som sysslar med sånt här kommer att fortsätta i London. Det är nog en trygg plats just nu, säger Chakir som tillsammans med Adi och Ismail bildar ressällskap. London är en stad försatt i chock efter gårdagens händelser och genom svenska ambassaden i London avråder Utrikesdepartementet från resor till staden.

– Jag har haft svårt att få tag på mina kontakter i London per telefon men jag fick kontakt via mejl. På Heathrow är det tydligen problem men vi flyger till Stansted och vi kommer att bli hämtade på flygplatsen så det kommer att gå bra. säger Chakir som menar att han inte vill låta terror stoppa idrott.

– Jag backar inte och jag har varit på värre ställen. Jag dömde i EM i Zagreb när det var krig på Balkan och man kunde höra bomber och skottlossning.

Adi Hadzimahovic, 18, håller med Chakir:

– Jag blev lite rädd först men det kommer att gå bra.

British Open-arrangörerna låter tävlingen gå som planerat och nu är det bara för Adi och Ismail att fokusera på det sportsliga.

British Open är en så kallad A-klass turnering vilket betyder tufft internationellt motstånd.

– Jag ville åka med de här två eftersom de båda är av stor kaliber. De behöver internationellt motstånd och de är redo, säger Chakir.

För Adi är frågan i första hand om han kommer att orka. Ljumskproblem har gjort att konditionen blivit nedsatt.

– Adi har varit skadad men tekniken och tajmingen är fantastisk och kan han utnyttja den kommer han att gå långt. Det är utslagning redan från första matchen som gäller men vilken motståndare som väntar där kommer de inte att få veta förrän de är på plats i London.

De enda de vet är att klassen är hög på tävlingen.

– Jag ska göra mitt bästa och hoppas kunna vinna, säger Adi och Ismail säger precis samma sak.

12-årige Ismail har sin ringa ålder till trots redan en diger meritlista. Chakir Chelbat ser storspelarpotential.

– Han är grym! Han är min grabb, jag har tränat honom sedan han var fyra år. Han är väldigt teknisk och orädd. Han har fantastiska möjligheter.

Chakir Chelbat kommer själv att vara överdomare under tävlingen och coachningen överlåter han till svenska landslagets Chago Rodrigez. Adi Hadzimahovic och Ismail Smicro kommer dock att tävla för Trelleborgs Taekwondoklubb.

Jonas Gustafsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.