Annons

Idrotten är för bra

Sport • Publicerad 7 februari 2007

I kväll kan ännu en av de stora i Handbollssverige fällas av nykomlingen från Trelleborg. Efter tre starka segrar är IFK i allra högsta grad inblandat i striden om slutspelsplatserna.

Det som gör kvällens match i Södan extra intressant är att det endast skiljer två poäng mellan nian IFK och fjärdeplacerad Redbergslid. Elitserien har utvecklat sig till en oliiiidligt spännande historia och att kvällens lag skulle vara inblandade i kampen om slutspelsplatserna var det få som trodde på förhand.

Annons

Elitserietränarna tippade IFK näst sist och RIK endast ett hack bättre. Men trelleborgarna har de senaste matcherna visat att de verkligen vill vara bland de åtta. De tre senaste matcherna har IFK besegrat

Sävehof – fyra i tränartipset

Lugi – tvåa i tränartipset

IFK Ystad – trea i tränartipset.

Nu ska man inte bara beskylla tränarkåren för att dra förhastade slutsatser om IFK Trelleborgs kapacitet. Jag pratade med Denis Bahtijarevic för några veckor sedan. Han berättade att han i somras undrade var sjutton han hamnat. Återkomsten till svensk handboll och dessutom till ett nykomlingslag var en stor kontrast till tillvaron i en proffsklubb.

Men Denis, som enligt Lars Åberg är "en världsspelare", bet ihop och är nu en högst bidragande orsak till lagets klättring. Nu är det naturligtvis hela laget som ska hyllas, men den enkla vägen för Denis hade varit att deppa ihop.

Kim Johanssons långtidsskada kan innebära att IFK går runt på alltför få spelare nu när serien går in i ett avgörande skede. Men klarar Johan Zanotti av att hitta en lösning och lyckas fylla den lucka som Kim lämnar i defensiven, ja då tror jag att IFK klarar en slutspelsplats.

Lars Åberg blev med rätta utsedd till årets ledare i Trelleborg. Lyckas IFK nå sitt slutspelsmål ligger laget bra till för idrottspriset 2007.

Men året är ungt och Trelleborgsidrotten har en förmåga att ständigt ställa till med positiva överraskningar. Jag menar, se bara på helgens händelser:

IFK besegrar IFK Ystad – i Österporthallen

Annons

TFF spelar jämnt med Elfsborg i Borås, i lagens förberedelser inför allsvenskan

Andreas Isaksson hoppar in i en Premier Leauge-match

Peter Hanson mäter sig med flera av världens bästa golfare och slutar sexa på Europatouren

Pontus Ericsson tar JSM-guld och-silver i simning

Mustafa El Molla slår till med JSM-guld i boxning

Dessutom arrangerades en storinternationell tävling i taekwondo med svenska landslaget på plats.

Idrotten är för bra, för stor och för bred med tanke på stadens storlek. Bland annat går det ut över anläggningarna som inte rustats upp i takt med tiden.

Oftast handlar det om brandkårsutryckningar för att tillfredsställa de mest akuta behoven.

Södan fräschades upp till elitseriestarten, men det hindrade inte vattnet från att droppa från taket och ställde till problem under ett par IFK-träningar.

Flera föreningar vittnar om problem med träningstider vid olyckliga tidpunkter. Andra anser sig vara alltför trångbodda.

Annons

I badhuset trängs två föreningar som ständigt bedriver en kamp – mot varandra och mot allmänheten – om fler banor och fler träningstider.

I Anderslöv finns kommunens enda konstgräsplan där träningarna bedrivs i vintermörkret trots undermåliga ljusförhållanden.

Problem finns även på andra håll. Därför kan TFF:s planer på en evenemangsarena sticka i ögonen. Men klubbens företrädare har rätt när de talar om en otidsenlig arena.

Vångavallen har utvecklats till något av ett lapptäcke och till kommande säsong läggs ytterligare en bit till – en provisorisk ståplatsläktare.

Framöver kommer detta lapptäcke inte att hålla – inte för elitfotboll. Se bara på vad som händer i Italien. Flera av de arenor som dög för VM-fotboll så sent som 199o döms nu ut.

Jag anser inte att TFF ska få vad klubben pekar på, men kommunen bör stötta planerna och undersöka möjligheterna att delfinansiera en ny arena. Får TFF ett positivt besked redan i ett inledningsskede – och vi har faktiskt inte ens kommit så långt – ger det en tydlig signal och gör det lättare att hitta samarbetspartners från näringslivet.

Först ingenting.

Sedan ingenting.

Sedan ingenting.

Men när alpina VM väl började tog Anja Pärson guld direkt.

Efter en säsong fylld av grubblerier, formsvackor och materialproblem hittade hon formtoppen samtidigt som solstrålarna hittade Åre. Nu är det bara att luta sig tillbaka i tv-fåtöljen. En avspänd Anja, fylld av självförtroende, ska bli en ren njutning att följa.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons