Annons

"Idealiskt ställe att bo på"

Fel land, fel språk – men rätt för landslaget. "Det finns egentligen ingen nackdel med det här stället", säger landslagschefen Lars Richt om nya hemorten Lugano.
Sport • Publicerad 3 juni 2008

En sådan sak som att Sveriges matcher spelas i tyskspråkiga Österrike och att de bor i italiensktalande delen av Schweiz på andra sidan Alperna är bara detaljer.

När landslagsledningen gick igenom de 80–90 alternativ som fanns till EM-bas så föll ändå valet snabbt på Lugano och hotell Villa Sassa.

Annons

– Jag skulle kalla det för idealiskt. Det är bara tio minuter till flygplatsen och tar 55 minuter att flyga till Innsbruck och en timme till Salzburg. Vi kommer att ha vara kvar här ända till en eventuell semifinal, säger Richt.

Avståndet till matchstäderna är så pass långt att det knappast kommer att vimla av svenska fans på träningarna, och för sponsorer, spelarfamiljerna och den svenska mediekåren blir det till att förbereda sig på många timmar i bil tvärs igenom de två EM-länderna.

Förbundskapten Lars Lagerbäck:

– Jag ser ingen nackdel med att bo där vi bor. Vi söker det bästa stället vi kan hitta, det här var det bästa stället om du ser till boendemiljö, resemässigt, träningsmässigt, fritidsmässigt och fotbollsmässigt. Efter Belgien/Holland 2000 har det alltid varit väldigt bra, säger han.

Vad är det då som skiljer ett bra boende från ett dåligt?

Lars Richt pekar på fyra punkter:

Rummen:

– De ska vara hyfsat stora rum. När det förr fanns önskemål om 20 kvadratmeter är det nu rum på 30–40 kvadrat som önskas. Dessutom måste det finns AC (luftkonditionering), det lärde vi oss av EM 2000. Den missen gör vi inte om.

Rekreation:

– Det måste definitivt finnas en pool. Och ett riktigt gym, inte bara ett rum med lite redskap i.

Annons

Läget:

– Att det ligger nära city är en uttrycklig önskan. Under EM 2000 bodde vi lite för långt ut på vischan, och då kan det bli lite lappsjuka bland spelarna. Man kan säga att vi gjorde en del misstag då som vi inte gjort sedan dess.

Träningsarenan:

– Oerhört viktig, nästan viktigare än boendet. Måste vara bra gräs, och så gärna ett stadion så det är enklare att organisera allt omkring. Jag tycker att vi har fått allt vi velat här i Lugano, säger Richt.

TT: Har du fria händer, eller får du en bestämd mästerskapsbudget varje gång?

– Det kostar en del, men det har positiv inverkan på det sportsliga resultatet. Jag har naturligtvis krav på mig att hålla nere kostnaderna, men jag har en oerhört förstående chef. (TT:s utsände)

Niclas Green

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons