Ibrahimovics snabba mål räckte

27 sekunder tog det för Zlatan Ibrahimovic. Sedan frälste han landslaget igen. Ett mål fick räcka. Och det räckte för seger mot Kazakstan.
Sport • Publicerad 10 september 2013
Foto: 

Fredagen den 11 oktober. Gör en minnesanteckning redan nu. Österrike väntar hemma på Friends Arena i VM-kvalet. Tre poäng där och playoff i mitten av november hägrar.

Fotbollslandslaget gjorde en klassisk "smash and grab"-kupp i Astana och vann med 1-0.

Lagkapten Ibrahimovic satte in stöten nästan direkt.

Det sägs att en Hjalmar Lorichs fick in bollen redan efter elva sekunder i 7-1-segern mot Finland på Råsunda 1912, alltså i den svenska landslagsfotbollens begynnelse.

Hur är det än är med den saken spelar inte så stor roll. Ingen har hur som helst varit snabbare på hundra år - och aldrig har det gått lika fort undan i en tävlingsmatch.

Det rekordet kan ingen ifrågasätta.

Så här gick det till:

Andreas Isaksson boxade undan ett vänsterinlägg, Alexander Kacaniklic snappade åt sig bollen, spelade till Albin Ekdal som passade Anders Svensson. Ekdal fick tillbaka bollen - och stack framåt längs vänsterkanten. Samtidigt rörde sig Ibrahimovic ut åt vänster från sin bevakare.

Passningen kom i rätt ögonblick.

Ibrahimovic arbetade sig förbi mittbacken Mark Gurman medan Andrej Sidelnikov insåg faran, klev ut. Just då placerade Ibrahimovic bollen i ytan mellan den kazakiske målvakten och bortre stolpen.

Efter drömöppningen: Rena rama pärsen.

Kazakstans snabba kontringar ställde till problem. Förbundskaptenen Miroslav Beraneks order var klar: Full fart framåt med så många spelare som möjligt.

Isaksson fick jobba, fyrbackslinjen fick slita. Andrej Finontjenko och Dmitrij Sjomko öste in bollar från kanterna. Toppforwarden Sergej Chizjnitjenko hade fler chanser. Per Nilsson avstyrde två gånger i sista stund när inte Isaksson stod i vägen.

En kvittering hängde i luften.

Då kunde Ekdal ha avgjort, men hans skruvade skott från 20 meter prickade stolpen.

Jimmy Durmaz kom in för Sebastian Larsson. En lojal arbetsnarkoman ut, en kreativ lirare in. Durmaz bollar hittade fram och Sverige fick tryck.

Per Nilsson, Ibrahimovic, Martin Olsson... flera hade chansen att punktera matchen.

Förbundskapten Erik Hamrén pustade ut efter segern.

- Pulsen är rätt hög, det var den senast också. Men lite mer lättnad nu, då var det mer glädje, sade han till Kanal 5. - Det blev en tuff match som vi sade, men vi fick en drömöppning, verkligen. Vi kan snacka mycket om hur vi ska spela och så vidare, men vi är här för att ta tre poäng. Och det är jag väldigt nöjd med.

Anders Svensson skrev sin egen rad i historieböckerna när han raderade ut Thomas Ravellis långlivade rekord som Sveriges meste landslagsman.

Mellan Pretoria och Astana är det långt. Likaså mellan den 27 november 1999 och den 10 september 2013. 14 år på några månader när.

Intervallen innehåller 144 landslagsuppdrag under tre olika herrar (Tommy Söderberg, Lars Lagerbäck och Erik Hamrén), fem spelade mästerskap (VM 2002 och 2006, EM 2004, 2008 och 2012) och resor till länder, städer och arenor de allra flesta för nöja sig med att besöka i kartboken.

Men i Brasilien har han aldrig spelat med landslaget.

Får han det?

Får Sverige?

Utgången av mötena med Irland och Kazakstan och Svenssons bidrag i dem har rullat bollen i rätt riktning. Nu ska den bara i mål också.

Och som alla vet är det inte så bara.

TT:s utsände
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.