Annons

I sista kastet fick Tracey hoppet tillbaka En vecka kvar till EM – då hittade hon äntligen rätt

På en torr gräsmatta i Hässleholm hittad Tracey Andersson den borttappade EM-formen. Med ett kast på nästan 63 meter visade hon att det kanske kan bli ett roligt EM trots allt.
Sport • Publicerad 30 juli 2006

Efter SM sa släggkastande Tracey Andersson att hon ville ha ett långt kast med sig till EM i Göteborg. I sista tävlingen före EM, HAIS-spelen i Hässleholm, kom det till sist, i sista kastet fick Tracey i väg släggan 62,70.

– Jätteskönt att det blev så långt till slut, sa en nöjd Tracey efter tävlingen i solgasset på Österås IP. Eller rättare sagt utanför idrottsplatsen.

Annons

Kastringen var nämligen placerad på en gräsmatta i anslutning till själva Österås IP med bara de närmast sörjande som åskådare. Lite skillnad mot ett mer eller mindre fullsatt Ullevi. Men Tracey Andersson brydde sig inte om förutsättningarna, för henne gällde det bara att kasta långt.

– Skönt att få den här tävlingen innan EM. Jag funderat ett tag på att inte åka hit men det var bra att jag gjorde det ändå.

Traceys problem den senaste tiden har varit att få tekniken att stämma. I lördags var det definitivt ett steg i rätt riktning, även om inte allt stämde.

– Jag har inte haft något tryck i kastningen, men i dag kändes det bättre än på länge.

Tracey har inte fått det att fungera under träningen i veckan heller sedan den senaste, misslyckade, tävlingen i Halmstad där Tracey inte kom över 60 meter. Hon har spänt sig när det inte har fungerat och därmed kastat ännu sämre.

Men i Hässleholm fungerade både fötterna och överkroppen.

– Det hade varit väldigt tungt att åka till EM med två tävlingar där jag inte nått mer än 59 meter. I lördagens tävling tyckte Tracey att det första kastet var det bästa, men ingen vet hur långt det var eftersom det blev för snett och gick utanför kastsektorn. Men kastet på nästan 63 meter gör att hon trots allt kan se framemot EM med tillförsikt.

– Nu kan det bara bli bättre, skrattade en på-tagligt nöjd Tracey Andersson.

Nu återstår det bara en vecka till släggkvalet, måndagen den 7 augusti gör Tracey Andersson från IFK Trelleborg sin debut i ett stort seniormästerskap.

Precis som övriga i den rekordstora svenska truppen fick Tracey erbjudandet att åka till Cannes i Frankrike och ladda inför EM, men hon och hennes tränare Kenth Gardenkrans valde att tacka nej.

Annons

– Vi tyckte det kändes bättre att stanna hemma och träna här.

Sista veckan kommer mest att handla om lite finputsning, och att hitta de rätta kastkänslan.

– Sen får vi hoppas på lite sämre väder i Göteborg, jag brukar kasta bäst i regn. Mitt personbästa i Halle kom i regn. I Göteborg hoppas hon att sätta personbästa, nuvarande är 65,48, eller i alla fall komma upp över 65 meter.

– Inför säsongen var målet att komma till finalen, men nu när det gått så pass tungt i år är det inte realistiskt, konstaterade Tracey.

För att nå släggfinalen i Göteborg tror Tracey att det kommer att krävas kast på över 67 meter.

– Men man vet aldrig vad som kan hända, säger en pånyttfödd Tracey Andersson glatt.

Ulf Svenning

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons