I fotbollens Robinson röstar TFF bort Örebro

Sport • Publicerad 20 oktober 2006

Veckans snackis i svensk fotboll: ska TFF lägga sig mot Brommapojkarna i superettans sista omgång? Mitt svar: TFF gör rätt i att förlora matchen.

Vi svenskar tycker om ärlighet och rent spel. Det är därför flera av TFF-spelarna sagt att de föredrar att få med sig Brommapojkarna och inte Örebro. Det är därför de hävdar att de ska göra allt för att vinna mot Brommapojkarna.

Spelarna ser en tydlig skillnad klubbarna emellan vad gäller resurser. De ser Örebro som ett hot, BP som en möjlig räddningsplanka nästa säsong.

Samtidigt anser spelarna att de inte kan gå in och förlora med flit. Det strider mot idrottens idé och mot fair play. Conny Karlsson anser att det är Örebro och BP som ska avgöra vilket av de två lagen som ska ta den andra direktplatsen till allsvenskan. Inte TFF.

Men när TFF nu spelat till sig den här ypperliga möjligheten att välja motståndare i nästa års allsvenska, varför då inte ta den?

Risken är att en triumf i morgon blir en Pyrrhus-seger, att TFF på sikt blir den största förloraren. Historiskt sett är Örebro en mardrömsmotståndare – blott fyra TFF-vinster på 26 försök. ÖSK har dessutom ekonomiska muskler som BP saknar.

Nästa säsong, då det sannolikt endast är ett lag som åker ur, kan bli en av de allra viktigaste för TFF. Ett ungt och lovande lag som får ett år på sig att skaffa nödvändig erfarenhet samtidigt som risken att ramla ur är mindre än någonsin.

Grunden till ett framgångsrikt 2007 kan läggas via en förlust på lördag. TFF har att tänka på sitt eget bästa. Inte på Örebro. Och vad är ett tack värt om ett år om TFF slutat sist?

Debatten lär bli stormig eftersom ämnet är så känsligt. Närkingarna lär reagera å det kraftigaste, men den debatten är värd att ta.

1997 var det premiär för ett av de mest omdiskuterade tv-programmen i SVT:s historia – Expedition: Robinson.

Svenska folket chockades när de fick se hur deltagare röstades ut i ett förfarande som många ansåg vara ren mobbning.

Men programmet blev snabbt en succé. Folket fick följa hur människor i stressade och pressade situationer försökte handla rationellt för att så länge som möjligt stanna kvar i tävlingen. Metoderna för att till slut själv stå där som segrare var många. Pakterna avlöste varandra, sveken likaså.

Något liknande har uppstått nu. Många har reagerat på TFF-spelarnas uttalanden i media. Oprofessionellt och respektlöst är några ord som använts.

Nu är fotboll ingen tv-lek, men för inte så länge sedan förekom en liknande debatt inom idrotten.

I OS i Turin hade Tre Kronor möjlighet att förlora sista gruppspelsmatchen mot Slovakien för att på så vis ställas mot Schweiz i kvartsfinalen. En seger och Foppa&Co hade ställts mot Kanada eller Tjeckien.

I läggmatchdebatten rasade stora delar av svenska folket. Sverige hade att välja på Kanada, Tjeckien eller Schweiz. Det blev förlust mot Slovakien, seger mot Schweiz och det ändade i ett OS-guld. Svenska folket hyllade sina hjältar.

TFF har att välja på Örebro eller Brommapojkarna i allsvenskan nästa år. Om det är rätt eller fel att förlora mot BP lär vi aldrig få svar på. Av vad vi vet i dag är dock BP att föredra, precis som Schweiz på förhand var en lättare motståndare än Kanada.

I fotbollens Robinson röstar TFF-spelarna bort Örebro. Det riktigt svåra återstår: att skriva ner namnet på lappen och lägga den i urnan.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.