Annons

I dag börjar den bortglömda VM-festen

I skuggan av finnkamp, fotbollskval och dam-VM i Kina inleds i dag ett av de största världsmästerskapen – VM i rugby. "Rugby är det optimala lagspelet" säger Kjell-Erik Jarlsborg (bilden), en av många rugbyfrälsta trelleborgare.
Sport • Publicerad 7 september 2007
Jublade senast. Englands Mike Catt och Jonny Wilkinson jublar efter VM-triumfen 2003. Den stolta rugbynationen lär få problem att försvara titeln i det mästerskap som inleds i dag i Frankrike.Arkivbild: Scanpix
Jublade senast. Englands Mike Catt och Jonny Wilkinson jublar efter VM-triumfen 2003. Den stolta rugbynationen lär få problem att försvara titeln i det mästerskap som inleds i dag i Frankrike.Arkivbild: ScanpixFoto: 

Det största idrottsevenemanget efter de olympiska spelen och fotbolls-VM inleds i dag.

Senast, i Australien 2003, vann England kampen om Webb Ellis Cup, benämnd efter mannen som anses ha skapat spelet rugby, efter en dramatisk final mot värdlandet.

Annons

I år riktas blickarna mot Frankrike som står som värd för 40 matcher, de övriga sex är fördelat till Wales och Skottland.

Enligt Kjell-Erik Jarlsborg finns det all anledning följa rugby-VM.

– Rugby är det optimala lagspelet. Det är kamp, fart, spänning. Men också mycket skönhet. Det är en sport som är till för alla; de som är små och snabba eller de som är större i kroppen och nästan tjocka.

– Spelet är också mycket komplext.

Det kanske också är det som skrämmer den oinvigde. Men, som Kjell-Erik Jarlsborg säger, "har man en gång fastnat kommer man aldrig ur det".

– Jag hade en granne som spelade i A-laget i Pingvin. Han ville att vi tre bröder skulle följa med hans son på en träning. Jag följde med och på den vägen är det. Året var 1973. Jarlsborg säger att fem eller sex lag kan vinna årets VM. Här gör vi en djupdykning i tre av de kanske mest intressanta lagen:

Värdlandet Frankrike

– Tillhör favoriterna, men var kanske större favorit i juni innan de föll stort, med 50 poäng, i två landskamper mot Nya Zeeland. Men i de sista träningsmatcherna i augusti besegrades Wales stort och England fick stryk två gånger om.

Regerande mästarna England

– VM-titeln 2003 har betytt jättemycket. Rugby är den näst största sporten och om något år räknar man med att publiksnittet i ligan ska gå om division ett i fotboll. Jonny Wilkinson är kanske den rugbyspelare som är mest känd utanför sporten. Nu är han skadad igen och står över premiären. Han har stora problem med skador och har bara spelat sju matcher med England sedan senaste VM. England vinner inte.

Annons

Storfavoriten Nya Zeeland

– I år kanske större favorit än någonsin. Det är det bästa laget, men har haft svårt i just VM där det alltid blir någon plattmatch – oftast då i semifinalen. Precis som Brasilien i fotbolls-VM är Nya Zeeland laget alla vill ska vinna. De spelar den roligaste rugbyn och leder världsutvecklingen.

– Ändå har Nya Zeeland bara vunnit VM en gång. Deras svaghet finns inom dem. Spelarna har en otrolig press på sig hemifrån där inget annat än seger räknas. 25-årige Dan Carter är kanske klarast lysande stjärnan i ett stjärnprytt landslag. Som uthalv behärskar han det mesta i spelet.

– Snabb. Otroligt spelsinne. Kan både sparka och fördela bollarna och bra på att själv gå på genombrott. Spelar på samma position som Jonny Wilkinson, men Carter är bättre. Han är rugbyns Ronaldinho och gudabenådad, säger Kjell-Erik Jarlsborg som själv ska se några matcher på plats.

– Vi är två familjer som ska åka och se fyra matcher på plats. I kväll går vi igenom resan och tittar på invigningen och öppningsmatchen på tv. Det här är ju höjdpunkten för alla rugbyälskare.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons