Annons

I år hoppas Lukas på det stora lyftet

En talang har han alltid varit. Nu väntar han på det stora lyftet. Lukas Odell hoppas att det kommer 2009. "Nu satsar jag fullt ut, det här året har jag vigt åt friidrotten", säger han.
Sport • Publicerad 28 januari 2009
Träningsdunklet på Athleticum i Malmö är Lukas Odells vardagstillhål. IFK:aren har höga mål inför 2009. Bild: Björn Gustavsson
Träningsdunklet på Athleticum i Malmö är Lukas Odells vardagstillhål. IFK:aren har höga mål inför 2009. Bild: Björn GustavssonFoto: 

18-årige Lukas Odell ligger steget före sina jämnåriga. Redan i våras gick han ut friidrottsgymnasiet i Malmö. De flesta väljer att då, om inte förr, byta klubb och tävla för Malmö AI.

För Lukas Odell är det dock inte aktuellt att lämna IFK Trelleborg.

Annons

- Jag ser ingen anledning, jag har ju kvar min tränare i Malmö. Jag har det jättebra som jag har det, jag kan inte se hur det skulle bli bättre av att byta, säger han. 2007 vann han ungdomsfinnkampen och tog guld på JSM.

2008 beskriver han som ett mellanår, präglat av studier och studentexamen.

2009 blir ett år då han vill se resultat, då lyftet, avstampet mot de höga höjderna ska komma. Lukas vill se hur bra han kan bli.

- Annars kommer jag att ångra mig. När jag blir äldre vill jag inte gå och tänka på vad som hade kunnat ske, säger IFK:aren.

Han jobbar deltid på exportavdelningen på ett bageriföretag. Annars är det friidrotten som gäller. Han ska fokusera på träningen och kunna återhämta sig mellan passen. Hela hösten har ägnats åt tung träning, tyngre och hårdare än någonsin tidigare.

- Intervall, styrketräning, kroppsstyrka, träning som gör en seg men stark. Den gångna helgen skulle han ha årsdebuterat i DM i Malmö, men en influensa satte stopp.

Nu blir det tävlingsdebut på söndag i stället, i Pallasspelen i Athleticum i Malmö. Lukas är ivrig att komma igång.

- Jag vill ha många tävlingar, så man kommer in i hoppningen, det tar ett litet tag innan tekniken sitter.

SM i Bollnäs (28/2 -1/3) och JSM i Göteborg en vecka senare är inomhussäsongens höjdpunkter, men det är mot sommaren han siktar.

- På inomhussäsongen vill jag hitta känslan, det är det viktigaste. Inomhus är mer en mellanperiod. De höga höjderna behöver inte komma men jag vill känna att jag har dem.

Annons

- Till sommaren vill jag vara uppe på 2.10-2.15-höjder. Året började i Portugal, i Monte Gordo med åtta dagar i solen, med ett träningsläger som Svenska Friidrottsförbundet anordnade.

- Många pass, mer kvalitet, lite annorlunda träning. Jag har en positiv känsla efter det. Jag kände att det har hänt mycket i mina muskler, att jag har blivit starkare, att jag har fått ett annat lyft. Vi hoppade på höjder runt 2.00, 2.05.

Upp till de riktigt höga höjderna är det en bra bit. Att en gång hoppa på Stefan Holms och Linus Thörnblads höjder finns med i ett framtida scenario.

- Jag tar ett steg i taget, men det är klart att drömmen finns där, det är en förutsättning för att lägga ned all den tid man gör.

- Men det är ju inte bara därför jag håller på. Jag älskar friidrotten, alla vännerna, att få tävla och komma ut i världen.

2009 blir ett år som avgör på vilken nivå IFK:aren Lukas Odells framtida friidrottskarriär ska ligga.

- Efter det här året får man en känsla om det är värt att satsa vidare, om det är värt en riktig elitsatsning eller om jag ska börja plugga i stället, det går ju inte att elitsatsa om inte resultaten kommer.

På söndag gör Lukas Odell årsdebut i Malmö.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons