Annons

Hon trivs bäst i öppet vatten

1 500 meter i bassäng var inte tillräckligt utmanade. På öppet hav trivs 14-åriga Ellen Olsson som fisken i vattnet. I helgen debuterade hon i långloppsvärldscupen, 10 kilometer bland cykelvrak och brännmaneter i Köpenhamns kanaler.
Sport • Publicerad 2 september 2009
Foto: 
Vid sitt rätta element. Ellen Olsson, Trelleborgs Simsällskap, föredrar att tävla i hav framför bassäng. 14-åringen har hållit sig väl framme bland damseniorerna i sommar.Foto: 

Trelleborgstjejen Ellen Olsson har alltid gillat att simma långt.

Hon har alltid tävlat mot de som är betydligt äldre.

Annons

Och hon har alltid älskat att träna.

Därför är det kanske inte så konstigt att hon fastnat för långdistanssimning i öppet vatten redan nu.

– Vet inte vad det beror på, men jag tycker det är roligt, jag har alltid gillat att simma, förklarar hon.

– Men många är ganska förvånade att jag är så ung, säger Ellen Olsson från Trelleborgs Simsällskap som i lördags gjorde debut i världscupen.

När startskottet gick i Köpenhamn hade hon 10 kilometer framför sig, längre än hon någonsin simmat. Två timmar och 16 minuter senare var hon i mål efter att ha rundat det danska riksdagshuset och simmat bland dränkta cyklar och kundvagnar i kanalerna.

– Målet var att göra ett progressivt lopp. Det gick bra, men på slutet var det rätt jobbigt, man var trött och seg i kroppen, och så var det rätt kallt i vattnet.

Att simma på öppet vatten kan innebära prövningar av olika slag. Efter fyra kilometer simmade hon in i ett stim av brännmaneter.

– Jag fick en brännmanet i huvudet. Det sved jättemycket. Jag blev rätt chockad innan jag visste vad det var.

Ellen hade ont resten av loppet, men att bryta för en sådan sak var inte att tänka på.

I mål var hon elva minuter efter den brasilianska segrarinnan som tolfte tjej av femton. Sofia Berggren från Västerås slog henne med en sekund. 18-åriga Sofia var näst yngst i startfältet.

Annons

För Ellen Olsson är det första året hon satsar på långdistanssimning i öppet vatten. Tränaren Daniel Wramfors är mycket nöjd med satsningen.

– Ellen tycker det är fantastiskt roligt, en utmaning utöver det vanliga. Hon tycker om att träna både hårt och långt. Dessutom klarar hon kylan rätt bra, man måste ju ha en viss tålighet och kunna pressa sig under en lång period, säger Daniel Wramfors.

En framgångsrik sommar är nu på väg att ta slut. Inofficiella SM på 5000 meter i bassäng i Burlöv nästa helg återstår.

Därefter tänker Daniel Wramfors ge Ellen Olsson tre veckors träningsuppehåll.

Hade Ellen fått bestämma själv hade hon hellre tränat på som vanligt.

– Det är ju nu alla andra börjar komma i gång. Jag tänker i alla fall gå ner till gymmet, säger hon.

I normala fall är det nio till elva träningspass i veckan som gäller. En dag i veckan brukar vara träningsfri. Så mycket mer än skola, simträning och vila blir det inte tid till för åttondeklassaren på Liljeborgsskolan.

– Kompisarna tycker jag är vansinnig som gör det här.

I fjärran finns drömmen om en OS-start 2016 som en viktig drivfjäder.

– Jag vill så gärna komma till OS. Det gör att man anstränger sig lite extra.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons