Hon njuter av varje match

Solen skiner och Stéphanie Öhrström ger allt på träningspasset på Hästhagens IP. Hon slänger sig, sträcker ut och motar bollar från olika vinklar. Hon svär när hon missar. Annars leker fotbollslivet för 21-åringen från Trelleborg, förstamålvakt i topplaget LDB FC Malmö i världens bästa liga.
Sport • Publicerad 31 maj 2008
Stéphanie Öhrström debuterade i damallsvenskan mot Djurgården i oktober 2007. På söndag spelar hon sin tionde match i högsta serien, borta mot Umeå Södra. "Jag har blivit fysiskt starkare och lärt känna backlinjen bättre", säger Stéphanie om sin utveckling som målvakt. BILD: Claes Nyberg
Stéphanie Öhrström debuterade i damallsvenskan mot Djurgården i oktober 2007. På söndag spelar hon sin tionde match i högsta serien, borta mot Umeå Södra. "Jag har blivit fysiskt starkare och lärt känna backlinjen bättre", säger Stéphanie om sin utveckling som målvakt. BILD: Claes NybergFoto: 
Foto: 

Malmölaget har inlett damallsvenskan med fem segrar av fem möjliga.

Stéphanie har vaktat målet i samtliga och har släppt in fem mål totalt.

– Absolut godkänt. En siffra? ... ah, det vill jag inte sätta, säger hon när hon ska betygsätta sin insats.

– Det känns i alla fall väldigt bra för tillfället, understryker hon.

Sedan Stéphanie gjordeallsvensk debut i höstas har hon blivit fysiskt starkare och uppnått en jämnhet i sitt spel som saknats tidigare.

– När kraven ökade från oss blev hon tvungen att lyfta sig och det har hon gjort. Nu klarar hon att hålla skärpan under fem-sex pass i veckan. Förra året gick det i vågor, säger Malmötränaren Jörgen Petersson.

Målvaktstränaren Niclas Carlnén nickar instämmande.

– Jag tror det kommer att dröja något år innan vi ser hennes max. Det är Stéphanie själv som bestämmer hur bra hon vill bli, det är upp till henne hur mycket tid hon vill offra, säger Niclas Carlnén.

Beskriv Stéphanie som målvakt?

– Hon har lite av allting. Hon börjar få bra säkerhet nu. Ganska allround, utan någon riktig styrka, utan någon riktig svaghet.

– Positionsspelet är nog min starkaste sida, tycker Stéphanie själv.

Fotbollstillvaron kan inte vara mycket bättre än vad den är just nu för Stéphanie Öhrström. Hon spelar matcher kontinuerligt i ett allsvenskt topplag och hon tränar med Sveriges bästa målvakt, Caroline Jönsson.

Den meriterade landslagskeepern närmar sig sakteliga comeback efter sin knäskada. Och med en hundraprocentig Jönsson vet Stéphanie att det är bänken som väntar.

– Mitt mål är i alla fall att hon måste vara i bra form för att ta tillbaka platsen. Det lär ju ta en tid innan hon är i matchform. Som det är nu är det bara att ta tillvara varje match man får, säger Stéphanie som kallar Caroline Jönsson för en extra målvaktstränare.

– Hon är tio år äldre än jag, har varit med i många stora mästerskap, har mycket rutin och mycket tips att komma med. Hon har del i min utveckling också.

Trelleborgstjejens livär fotboll, fotboll och fotboll. Hon räknar ut att hon i alla fall har en vecka ledigt i sommar.

För närvarande håller hon på att flytta hemifrån, till en etta i centrala Trelleborg.

– Att lämna Trelleborg går ju inte. Jag brukar få en del gliringar från de i laget, de tycker jag ska flytta in till storstan. Men jag trivs ju i Trelleborg, har alla mina vänner här. Sen är det ju väldigt enkelt att pendla.

Efter fotbollskarriären vill Stéphanie Öhrström gärna bli journalist. Under skolåren gjorde hon två praoperioder på TA:s sportredaktion.

– Jag har alltid tyckt om att skriva och så är det ett varierande jobb där man får träffa mycket folk.

Men innan dess gäller hundraprocentig fotbollssatsning.

– Jag vill gå hela vägen, spela i allsvenskan och spela i landslaget.

Trelleborgstösen har målet utstakat.

Snart kommer Caroline Jönsson och vill peta bort henne från målvaktstronen i Malmö. Till dess fortsätter Stéphanie att njuta av varje match.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.