Annons

Holmquist vill ta TSS tillbaka till toppen

Simtränaren Per Holmquist blir chefstränare i Trelleborgs Simsällskap. Efter tre år som elittränare i Danmark återvänder han till den klubb som han lämnade 1998. Ambitionen är att åter göra TSS till en av landets mest framgångsrika simklubbar.
Sport • Publicerad 8 juni 2011

– Främsta anledningen är att det är en jävla utmaning, det känner jag spontant. Sen sitter hjärtat kvar i klubben, jag var ju där större delen av 1990-talet, säger Per Holmquist om varför han väljer TSS.

Den 47-årige trelleborgaren har skrivit på ett fyraårigt avtal med TSS med start den 1 september i år. Fram till dess ska han slutföra sitt jobb i Danmark där han bland annat varit tränare för fjärilsimsstjärnan Jeanette Ottosen som tog EM-guld på 100 meter fjäril 2008.

Annons

Per Holmquist säger att han vill göra om den resa som TSS gjorde när han var i klubben förra gången, på 1990-talet då man fick fram en handfull landslagssimmare och också blev bästa klubb på Sum-sim.

Den senaste tioårsperioden har klubbens framgångar blivit allt färre. I dag har man många ungdomar, en bra bredd men ingen riktig topp.

– För mig är det en nystart, det känns lite som att börja om. TSS var sämre när jag började där på 90-talet än vad man är nu. Då hade man bara 230 medlemmar.

– Nu har man en styrelse som är stark och som vill något. Klubben har bra bredd och meriterade tränare, de har organisation och ekonomi på plats. Jag vill lyfta klubben resultatmässigt och göra det till en bra förening, allt i från bredd till elit, säger han.

Både Per Holmquist och TSS ordförande Johan Lundh säger att klubbens målsättning är att nå tillbaka till samma nivå som när man var som bäst.

– Men det kommer att ta tid. De första åren handlar det om att få struktur på klubben och att få upp snäppet på träningarna. De kommande tre åren ska sedan generera mer, menar Per Holmquist.

TSS-ordförande Johan Lundh säger att klubben står inför en spännande resa.

– Per Holmquist är säkert en av Sveriges och Skandinaviens bästa simtränare. Det är häftigt att vi fått hit honom, säger Johan Lundh, som valdes till ordförande i TSS vid årsmötet i februari.

Vad ska han bidra med till klubben?

– Vi har bredden, men vi har inte toppen. Vi har många duktiga unga tränare där Per passar bra i sin mentorsroll. Vi har många nylicensierade simmare och det känns som att han kommer in i helt rätt läge. Sen gäller det att ha tur och ha rätt talanger, men här finns en organisation de kan växa i.

Annons

– Att få hit ett namn som Per ger många synergieffekter; bättre kontakt med pressen, lättare att få sponsorer, bättre samarbete med kommunen.

Kommer han att locka med sig några etablerade simmare till klubben?

– Det gör han säkert, på sikt, det är många som vill träna för honom, men det är inget vi har pratat om i dag.

Utöver TSS har Per Holmquist varit chefstränare i Poseidon från Lund och i Malmöklubben Ran. Han har även varit tränare på landslagsnivå på junior- och seniornivå i både Sverige och Danmark. Hans senaste arbetsgivare är KVIK Kastrup där han verkat som elittränare.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons