Annons

Högtryck för kampsportare

Sport • Publicerad 13 juni 2007
Träningspasset på stranden i Skateholm är över. Nu tågas det mot lägerstugan för ombyte till badkläder.
Träningspasset på stranden i Skateholm är över. Nu tågas det mot lägerstugan för ombyte till badkläder.Foto: 
10-årige Robin Anderberg har tränat kampsport större delen av sitt liv, först jujutsu innan det blev judo.
10-årige Robin Anderberg har tränat kampsport större delen av sitt liv, först jujutsu innan det blev judo.Foto: 
Ledaren Niklas Lundström har beordrat situps och visar själv hur det ska gå till. Niklas Lundström startade upp judoverksamheten i Trelleborg för två och ett halvt år sedan. Många ungdomar har hakat på. BILD: Claes Nyberg
Ledaren Niklas Lundström har beordrat situps och visar själv hur det ska gå till. Niklas Lundström startade upp judoverksamheten i Trelleborg för två och ett halvt år sedan. Många ungdomar har hakat på. BILD: Claes NybergFoto: 

Trelleborgs Budokais sommarläger erbjuder ett av få tillfällen att träna utomhus och byta dojon mot stranden. Många klubbmedlemmar valde att ta chansen.

– Stranden är ett skönt underlag, men inte när den tränger innanför kläderna, säger judoledaren Niklas Lundström efter lördagens andra träningspass på stranden.

Annons

Tidigare på dagen hade Lundström varit i Ystad och graderat till brunt bälte i sporten han älskar. – Judo är väldigt fysiskt samtidigt som det bygger på respekt för motståndaren, och så gillar jag tävlingsmomentet. Att tävla och gradera är lika pirrigt varje gång.

Niklas Lundström startade upp judon inom Trelleborgs Budokai för två och ett halvt år sedan.

– Vi var sju från början, minns han.

Nu är judon den kampsportsform som samlar flest utövare i klubben.

– Vi är ett 60-tal aktiva och ungdomsverksamheten har blomstrat, berättar Stig Täleros, styrelseledamot, ledare och tillika aktiv lägerdeltagare.

Sammanlagt hade ett 80-tal kampsportare mött upp, från fyra år och uppåt.

Bland de yngsta betonas vikten av att lära sig den sanna budoandan; att vara hänsynsfull och visa varandra respekt.

Men allt handlade inte om kampsport intill havet i Skateholm. Bad, grillning och social samvaro hör också ett läger till.

– Träffa kompisar, sova över, bli bättre och ha kul, sammanfattade 10-årige Peter Andersson från Trelleborg.

Trelleborgs Budokai har i dag cirka 250 medlemmar. Förutom judo bedriver man även träning i jujutsu kai, bujutsu, karate och aikido.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons