Högt tempo bakom VM-underhållningen

Högt tempo, snabba omställningar och individuellt skickliga anfallare. Där har ni ett par förklaringar till att VM är det mest underhållande någonsin.
I alla fall om man ska tro Fifas tekniska studiegrupp.
Sport • Publicerad 3 juli 2014
Foto: Manu Fernandez

– Det här det bästa VM jag har upplevt i form av kvalitet på fotboll och underhållning.

Orden kommer inte från vem som helst, utan närmare bestämt från den 66-årige tränarräven Gérard Houllier. Fransmannen är en av de mest erfarna medlemmarna i den studiegrupp som synar varje steg som tas, varje passning som slås i VM. Efter turneringen författas en teknisk rapport utifrån det som de skarpa fotbollsögonen har noterat, men redan på en presskonferens i Rio de Janeiro på onsdagen gav Houllier en föraning av vad som kommer att stå i analysen.

Som att ett välorganiserat försvarsspel kombinerat med offensiv kreativitet har varit otroligt vägvinnande i VM.

– Det magiska ögonblicket i fotboll är när det ena laget tappar bollen, och det andra laget vinner den, sade Houllier.

– Många lag är i dag väldigt bra på snabba omställningar, det är som en ström av spelare som går framåt så fort man vinner bollen.

Som exempel nämner han Argentinas segermål i åttondelsfinalen mot Schweiz. Argentina vann bollen på mitten, Lionel Messi drev mot straffområdet, medspelarna stormade fram på bred front – och när Messi släppte bollen med perfekt tajming kunde Ángel Di María göra 1–0.

– Några matcher har svängt som basket, från mål till mål hela tiden, sade Houllier.

Han lyfte fram ytterligare en orsak till att VM redan har bjudit på 144 mål, bara ett färre än vad som gjordes totalt i förra VM.

– En av de stora anledningarna till att det har blivit många mål är att vi har en generation av enastående "strikers". Vi har Neymar, Messi, Benzema, van Persie, Robben... Rodríguez, som leder skytteligan. Det är toppspelare.

Samtidigt har starka målvaktsinsatser sett till att målgörandet ändå har begränsats.

– Träningen av målvakter är nog det som har utvecklats mest under de senaste 20 åren. När jag började som tränare tränade jag målvakterna själv, sade Houllier.

Några andra trender som den tekniska gruppen har noterat:

Hela 29 mål – cirka 20 procent av alla mål – har gjorts av avbytare. Ett nytt VM-rekord.

– Normalt på en säsong görs 10 procent av målen av avbytare. Men vi är långt över det. Man spelar i ett sådant högt tempo, att i slutet av matcherna är flera lag klart påverkade eller nästan på väg att kollapsa. Ett eller två byten kan ge nytt blod i laget, sade Houllier som inte är främmande för tanken att lag i framtiden får göra fyra byten om en match går till förlängning.

Trebackslinjen – eller fembackslinjen, beroende hur man leker med siffrorna – har fått en liten renässans.

– Vi har noterat att ett par framgångsrika lag har gått tillbaka till trebackslinje, som Chile och Holland, sade Houllier.

Men det hamnar ändå i skuggan av det som mest skiljer VM i Brasilien från turneringen i Sydafrika för fyra år sedan.

– Den största skillnaden är tempot. Det här VM:et är det snabbaste någonsin.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.