Annons

Hockeylirare i boxningslokalen " eller jakten på den lätta hanteln

Sport • Publicerad 10 juni 2005
Boxningstränaren Ingemar Fors står i bakgrunden och delar ut order till spelarna i Tif Vikings. Här är det utfall som gäller för (från höger) Christoffer Wiberg, Niklas Borgkvist, Pontus Mårtensson, Olof Gustavsson och Mikael Lönnberg.BILD: TOMAS NYBERG
Boxningstränaren Ingemar Fors står i bakgrunden och delar ut order till spelarna i Tif Vikings. Här är det utfall som gäller för (från höger) Christoffer Wiberg, Niklas Borgkvist, Pontus Mårtensson, Olof Gustavsson och Mikael Lönnberg.BILD: TOMAS NYBERGFoto: 
Armar uppåt sträck! Kalle Nilsson säger att det inte går att mygla, det är full fart hela tiden. "Att springa med hantlarna är värst", säger kalle.
Armar uppåt sträck! Kalle Nilsson säger att det inte går att mygla, det är full fart hela tiden. "Att springa med hantlarna är värst", säger kalle.Foto: 

Boxarna har lämnat hallen. In kommer ett gäng hockeyspelare. Några är klädda i keps, många har knälånga shorts i en glad färg eller med storblommigt mönster.

Spelarna står avvaktande vid dörröppningen, de vet att de närmaste en och en halv timmarna kommer att bli jobbiga. Ett träningspass under ledning av Amatörs tränare Ingemar Fors är långtifrån en dag på stranden.

Annons

– Det här är rent fitnesspass " smidighet, kondition och styrka, informerar boxningstränaren innan han säger till spelarna att träningen har börjat.

Tif Vikings har prövat andra träningsformer tidigare, bland annat brottning och taekwondo. Syftet är dels att hitta nya vägar för allmänfysisk träning, dels att förbereda sig inför den kommande säsongen.

I mitten av oktober är det premiär i division två, således om fyra månader. Det krävs att mobilisera en stor inre styrka att ta sig till boxningslokalen. Tif-tränaren Fredrik Hallberg formulerar det på ett annat sätt.

– En boxare har en lite större motivationsfaktor. Skulle jag gå upp i en boxningsring hade jag också tränat stenhårt. Man vill ju inte få stryk!

Ingemar Fors är inte särskilt imponerad av det skaran på elva spelare visar upp. Han trodde att de skulle vara bättre tränade, men det är skillnad på boxning och ishockey även om de som sysselsätter sig med den senare idrotten inte alltid förstår sig på det.

I rinken handlar det om en minuts intensivt arbete, sedan två till tre minuters vila.

I ringen handlar det om tre gånger två minuters hårdkörning med kort vila emellan.

Det är en anledning till att även träningen är annorlunda.

Ingemar Fors kör hårt, det är ingen vila alls mellan övningarna.

– Detta är kanon! Hockeyspelarna behöver både kondition och explosivitet och ju bättre kondition man har desto mer explosiv kan man vara i slutskedet av en match, säger Fredrik Hallberg.

Annons

Han förklarar också att spelarnas kroppar har vant sig vid hockeytempo. Det tar tid innan boxningsträningen får effekt. Men försäsongen är lång.

Tif Vikings tränar fyra gånger i veckan. Två gånger gemensamt " ett pass boxning och ett med boll och fys. " och två gånger individuell träning. Tidigare år har det handlat om fyra gemensamma pass, men eftersom säsongen är såpass tuff med samlingar fem gånger i veckan, är två fria pass ett sätt till ökad motivation.

I boxningslokalen har spelarna värmt upp. Tid att greppa hantlarna.

Luftslag med hantlar är jobbigt. Efter fem minuter sänks armarna ett antal grader.

Efter tio minuter bränner det i musklerna.

Ny övning: springa ett varv i lokalen och sedan greppa hantlarna. Upp i luften med raka armar. Nytt varv. Greppa hantlar. Upp i luften.

Nu börjar hanteljakten.

Eftersom det handlar om olika vikter och ömma muskler söker spelarnas blick redan under löpvarvet efter lätta vikter.

Den som är sist får per automatik de tyngsta hantlarna.

Ett slags "hela havet stormar" och för betraktaren " och kanske i än högre grad för de med lätta vikter " en portion vardagskomik.

Annons

Närmare en timma återstår av passet.

Situps som aldrig vill ta slut.

Armhävningar av sådan omfattning att enbart att vila på raka armar blir omöjligt.

Efter balansövningar avslutas passet med slag på sandsäckar " och ännu mer löpning.

– Första halvan var riktigt jobbig, sedan kom man in i andra andningen, säger Mikael Lönnberg när han pustar ut efter stretchingen.

Värst är det med axlarna, en muskelgrupp som sällan används.

– Man har mer flås när man spelar, gör inte slut på sig på samma sätt. Här använder man armarna, på isen är det benen som får jobba. Men man har nytta av träningen ändå, det är uthållighetsträning vi behöver.

Mikael Lönnberg, 30, är en av veteranerna i laget med sex säsonger och över 200 matcher. Han har åkt från Malmö för att genomföra ett stenhårt träningspass.

– Nu är det roligare än på många år. Organisationen fungerar bättre, hela föreningen drar åt samma håll. Men det är mycket lättare att pendla när det är säsong, nu är det tufft att komma hit och göra grisgörat.

Martin Falkenby

Annons

0410-545 22/0739-884573

martin.falkenby@allehandasyd.se

iSHOCKEY TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons