Annons

Historiskt rekord när Stavsten föll

47 år och elitmålvakt. Mikael Salomonsson skrev in sig i historieböckerna när han igår hoppade in för Stavsten mot IFK Kristianstad.
– Man kan lugnt säga att jag var äldst på planen, säger 47-åringen efter Stavstens förlust med 21–28 i elitseriekvalet.
Sport • Publicerad 10 april 2011
Fahrudin Zaimovic gjorde fyra mål när Stavsten förlorade med 21-28 mot IFK Kristianstad på bortaplan.
Fahrudin Zaimovic gjorde fyra mål när Stavsten förlorade med 21-28 mot IFK Kristianstad på bortaplan.Foto: 

Det har gått 19 år sedan Mikael Salomonsson lade sin elitkarriär på hyllan. Tiden som målvakt i H43 var förbi och Mikael Salomonsson hade inte en tanke på att göra comeback.

– Jag slutade 1992, samma år som Michael Andersson föddes. Jag höll upp helt i elva år, då var jag inte i närheten av att spela. Sedan när jag fyllde 40 blev jag sugen och började spela för Stavsten, berättar Mikael Salomonsson.

Annons

Han gav comebacken två år och gick sedan över till att coacha. I dag är han målvaktstränare i H43 och Stavsten.

– Jag vill ta fram nya duktiga målvakter. Att jag är backup i Stavsten nu är bara en engångsföreteelse.

Salomonsson ser stor potential hos adepten Michael Andersson. Får han bara kontinuitet och bra träning kan han gå långt enligt Salomonsson. Mot IFK Kristianstad gjorde "Micke" den yngre en bra match men efter tre missade straffar ropade han på hjälp.

– Kristianstad hade satt sina tre första straffar och vi hade bestämt innan att han skulle stå på den fjärde då, säger Michael Andersson.

Målvaktsbytet hjälpte dock inte. Även Mikael Salomonsson fick se sig besegrad mot IFK:s Christian Sandberg.

– Han satte den i hörnet. Jag var där nere så jag var inte helt fel ute, säger Salomonsson.

Inhoppet sträckte sig till straffen men Salomonssons tid på planen innebär alltjämt svenskt rekord. I och med speltiden övertog Mikael Salomonsson den 44-årige Guif-målvakten Jan Ekmans rekord som äldste elitspelare.

– En rolig grej för mig, något att skriva in i cv:et, skojar Salomonsson som inte direkt laddat för att spela elitseriekval i år.

– Jag fick rota fram grejerna, de låg långt inne i garderoben. Det här är lite extra godis för mig.

Överlag var det betydligt gladare miner efter matchen jämfört med onsdagens tunga hemmaförlust mot Önnered.

Annons

– I dag vek vi inte alls ner oss. Vi kämpade hela matchen, säger Michael Andersson och får medhåll av tränaren Jimmy Nordström.

– Det är absolut ingen stjärnhandboll men ett steg åt rätt håll. Kampviljan fanns där men det är ett duktigt lag vi möter och då räcker det inte till att bara ha vilja.

Redan på onsdag möts de båda lagen igen. Då måste Stavstens minimera sina tekniska fel för att ha en chans till revansch.

– Nu vet vi vad som väntar för att rubba ett lag av den här kalibern. Försvaret måste stå bra och vi kan inte vika ner oss. Vi måste dra ner på misstagen, säger Nordström.

Även Mikael Salomonsson kan få chans att revanschera sig på onsdag. Andramålvakten Adam Noumo är nämligen inte klar för spel.

– Nu vet jag var grejerna är så det går snabbt andra gången.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons