Annons

Hiddink ute efter ny succé

Mästerskapsspecialisten Guus Hiddink är på väg mot ännu en stor framgång. Med ännu ett lag. Sverige är hindret på vägen mot en ny mästerskapssuccé.
Sport • Publicerad 16 juni 2008
Tre nya poäng mot Sverige? BILD: SCANPIX
Tre nya poäng mot Sverige? BILD: SCANPIXFoto: 

Ska den 61-årige holländaren Guus Hiddink kunna skriva succé även i sitt ryska mästerskapskapitel och ta sig vidare från gruppspelet så måste Sverige besegras på onsdag.

- Visst, det är en nackdel, vi måste vinna. Men jag tror inte svensk mentalitet är att satsa på oavgjort. De vill vinna, säger Rysslands förbundskapten.

Annons

- Hittills är vi nöjda med att ha tagit ett steg. Om vi inte hade vunnit mot Grekland, så hade det blivit ett blekt EM för Ryssland.

Guus Hiddink lägger ut orden efter en av de ryska träningarna i Leogang, ett av så många vackert belägna samhällen i alptrakterna söder om Salzburg.

Medan spelare efter spelare går förbi autografjägare och media direkt in i bussen, så kliver Hiddink fram till horden av journalister och säger:

- Två minuter. Sedan går jag.

Trekvart senare står Hiddink fortfarande kvar. På engelska, holländska, tyska och spanska svarar han tålmodigt på alla frågor. Många handlar förstås om mötet med Sverige.

- Jag tror inte det blir en taktikmatch. Sverige är så bra att de spelar sitt spel oavsett motstånd. Sverige är favorit, vi outsiders.

Styrkan med Sverige?

- Sverige agerar som ett lag. Och de har stjärnspelare, som Ibrahimovic.

Ryssland då?

- Vi är inte kapabla att neutralisera matchen i 60 minuter. När spelarna får chansen att attackera så attackerar de. Farligt ibland, men jag gillar det å andra sidan, för de tycker om att spela offensivt.

Annons

- Som de sista minuterna mot Grekland. Vi borde ha gjort två eller tre mål före det, men om vi i slutminuterna har fem-sex spelare som springer 60-70 meter, betyder det att de ibland glömmer bort att vara välorganiserade. Det är därför Sverige inte är en outsider. Sverige är mer organiserat.

Sveriges farligaste vapen heter Zlatan Ibrahimovic. Rysslands heter Andrej Arsjavin.

Ibrahimovic dras med sitt ömma knä. Arsjavin får till slut göra EM-entré efter sin avstängning.

- Ibrahimovic kan vara skillnaden i en match, men Sverige har många erfarna anfallare om han inte skulle kunna spela.

- Arsjavin har inte spelat match på länge och är inte färdig att spela 90 minuter. Men vi får se...han kan också vara skillnaden.

Och så har Ryssland Guus Hiddink. Få förbundskaptener kan visa upp ett sådant facit:

VM 1998: Semifinal med Holland.

VM 2002: Semifinal med Sydkorea.

VM 2006: Åttondelsfinal med Australien.

Och innan dess flera framgångar som klubbtränare. Men landslagsuppgifter tycks passade Hiddink.

Annons

- Ja, jag gillar att jobba med en grupp mot ett mål. Och om gruppen är med på målsättningarna och åstadkommer vad de gjorde mot Grekland, då är det roligt.

På frågan om Ryssland kan kopiera Greklandskrällen från 2004, funderar Hiddink ett tag och säger:

- Tja, varför inte? Vi försöker spela väldigt modern fotboll och det är det jag gillar. Om man gör det och resultaten kommer kan vi bli en dark horse.

(TT)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons