Annons

Het jakt på matchbiljetter

En betydligt mindre arena än i Berlin och ett landslag som spelar för en plats i åttondelsfinalen. Det gör att en biljett till mötet mellan Sverige och England är hårdvaluta. – Jag har hört hur folk blivit erbjudna nästan 20000 kronor för sin biljett, berättar Lena Danielsen vid förbundet för TT.
Sport • Publicerad 19 juni 2006

Matchen mot Paraguay blev svensk succéhistoria, såväl sportsligt som publikt sett. Enligt Internationella fotbollsförbundet (Fifa) fanns mer än 75000 svenskar i Berlin och uppskattningsvis 40000 lyfte landslaget inne på Olympiastadion.

Några sådana siffror blir det inte vid tisdagens möte mot England. VM-arenan i Köln är betydligt mindre, det finns cirka 46000 sittplatser. Det svenska förbundet har därför bara kunnat erbjuda cirka 5000 biljetter, vilket gör att trycket är enormt.

Annons

– Matcherna med Tyskland och Brasilien har ju varit de allra hetaste i VM hittills men efter det följer Englands matcher och särskilt mötet med Sverige, säger Danielsen.

Hennes dotter blev tidigare uppringd och erbjöds 8000 kronor för sin biljett och på måndagen var vissa beredda att betala upp till 18000 kronor för en biljett.

– Det är en marknad man inte tror finns, säger Danielsen. Så pass mycket som 18000 kronor är inte Hedvig Löw från Stockholm villig att betala. Hon har följt Sverige under de tidigare matcherna men saknar biljett till Englandsmatchen.

– Jag har rekat runt lite här men priserna är väldigt höga, medger hon när TT träffar henne i centrala Köln.

– Det billigaste jag har hört är 700 euro (cirka 6500 kronor) för en så kallad kategori 4 biljett, vilken är den sämsta typen av biljett.

TT: Vad kan du tänka dig att betala för en biljett?

– Jag betalade 350 euro för Paraguay-biljetten, den matchen var ju väldigt viktig och jag ville verkligen se den. Ytterligare ett par hundra kronor, mer än så är jag nog inte beredd att betala, där går gränsen.

TT: Som supporter, hur viktigt är det att man får uppleva ett VM på plats?

– Puh, det går hand i hand, jag var jättebesviken efter Trinidad-matchen, jag trodde ju att det skulle bli den enda matchen som jag skulle få biljett till så det var total besvikelse. Sedan i Berlin mot Paraguay var jag så lycklig. Det var en så otrolig stämning på läktaren och att få uppleva det var fantastiskt. Hanna Stendahl från Göteborg är en av de svenskar som trots allt lyckats få tag på en biljett.

– Jag köpte den på en annonsmarknad på internet. 5000 fick jag betala och där går väl smärtgränsen. Men det här är ju en klassisk match och jag hejar dessutom lite grann på England om det inte går bra för Sverige... men jag tror att Sverige vinner.

Annons

TT: Om du blev erbjuden att sälja biljetten, vad skulle den då kosta?

– Minst det fyrdubbla för att det skulle vara värt det. (TT:s utsände)

Tobias Österberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons