Annons

Hemmaryttarens chanser försvann med stigbyglarna

Först en nolla efter en imponerade grundomgång. Därefter en högdramatisk omhoppning utan stigbyglar med två nedslag och en slutlig fjärdeplats. "Surt att vara så nära prispallen", sa hemmaryttaren Nicole Holmén efter sin omtumlande ritt på Golden Star.
Sport • Publicerad 17 juli 2008
Nicole Holmén och elvaårige vallacken Golden Star ska representera Sverige i ponny-EM i schweiziska Avenches nästa vecka.
Nicole Holmén och elvaårige vallacken Golden Star ska representera Sverige i ponny-EM i schweiziska Avenches nästa vecka.Foto: 
Bommarna faller Under en fartfylld och dramatisk omhoppning tappade Nicole Holmén stigbyglarna. Med två nedslag kom hon just utanför prispallen i ponnyhoppningens grand prix. BILD: Albin Brönmark
Bommarna faller Under en fartfylld och dramatisk omhoppning tappade Nicole Holmén stigbyglarna. Med två nedslag kom hon just utanför prispallen i ponnyhoppningens grand prix. BILD: Albin BrönmarkFoto: 

14-åriga Nicole Holmén från Vellinge gick in för att vinna finalen i ponny grand prix i Falsterbo.

En stabil grundomgång utan nedslag gav näring åt förhoppningarna. Som ett av fyra ekipage gick Nicole och elvaåriga valacken Golden Star vidare till omhoppning.

Annons

Full satsning, hög fart och snäva svängar var vad som gällde. Men för Nicole försvann segerchansen i praktiken redan i första svängen på väg mot andra hindret. Det gick ett sus genom publiken när hela ekipaget höll på att gå omkull.

- Ren otur. Underlaget släppte så hästen halkade och höll på att trilla och jag tappade stigbyglarna. Jag kom helt ur rytmen, berättar Nicole.

Med båda fötterna ur stigbyglarna fortsatte den snabba färden över hindren. Nicole var faktiskt felfri fram till de två sista hindren.

Till näst sista hindret kom hästen alldeles för nära och rev grovt. Vid sista hindret var hästen lätt i med bakbenen. Att rida utan stigbyglar blev till slut för jobbigt. Nicole menar att Golden Star blev stressad.

- Jag har så långa ben och han är inte van att jag har benen så långt ner på magen på honom.

Någon tanke på att försöka trä i fötterna i stigbyglarna under resans gång fanns inte.

- Jag hann inte, det gick ju så fort. Någon annan, som inte varit så tävlingsinriktad som jag hade kanske försökt med det.

Som den tävlingsmänniska hon är var det inte helt lättsmält att behöva se tre andra ryttare rida in och ta emot priserna av Malin Baryard-Johnson.

Iza Wallin vann på Shafts Lightening Jack, före Tom Krog på Baussey Jones och Kar Jakob Ingvarsson på Western Blaze.

Marginalerna var små.

Annons

- Hade vi inte halkat där så..., funderar Nicole Holmén som förstås tillbringar så mycket tid hon kan i Falsterbo under veckan.

- Många duktiga ryttare är här, många tips och knep som man ser, berättar hon. Kanske får hon användning av några nya tips nästa vecka. På söndag drar hon, familjen och Golden Star till EM för ponny i Schweiz.

- Bara att tänka framåt. Han kändes jättefin i dag och luftade fint över hindren, säger Nicole Holmén om Golden Star, en ponny som familjen ägt sedan ett och ett halvt år tillbaka.

- Han är pigg, alltid glad och galen. En stjärna, påpekar Nicole.

Nicole Holmén från Lillhagens Ridklubb är en av fem svenska ryttare som representerar Sverige i EM. Förhoppningsvis får hon då behålla fötterna i stigbyglarna.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons