Annons

Hemmaplan " på riktigt

Andreas Isaksson är helt given i såväl svenska landslagets mål som i Rennes. På meritlistan finns två SM-guld, en fjärdeplats i franska ligan och ett fantastiskt EM-slutspel, bland annat. Trots det var det med en liten fjäril i magen som Isaksson klev in på Vångavallen. "Det var jävligt nervöst", berättar han.
Sport • Publicerad 14 juli 2005

2 088 hade kommit för att se Andreas Isakssons återkomst till Vångavallen. Och det blev ett kärt återseende. "Isak" hälsades med en lång och varm applåd före matchen och en lika lång och varm applåd fick han när han byttes ut med tio minuter kvar att spela.

– Det var jävligt kul, bra bemötande och en trevlig match. Riktigt fin arena också, det är en otrolig skillnad jämfört med hur det såg ut när jag spelade här.

Annons

Rennes har en tuff träningsperiod bakom sig och matchen gick oftare i superettantempo än i franskt ligatempo. Därför hängde också hemmalaget TFF med bra ett tag. Rennes hade sina chanser men Niclas Jeppson stod i vägen i målet och i paus var det 0"0.

– Trelleborg bjöd på bra motstånd, även om inte vi gjorde någon av våra bättre matcher. Vi är inte riktigt vana vid att lag är så taktiskt kunniga. I Frankrike bygger spelet mer på individuella prestationer, säger "Isak". Världsmålvakten var faktiskt riktigt nervös inför matchen.

– Klart jag var nervös. Jag ville verkligen vinna och göra bra ifrån mig här.

Tidigt i andra halvlek gjorde Rennes 0"1 genom skyttekungen Alexander Frei. Med en kvart kvar gjorde samme Frei 0"2 och visst var det skönt för Andreas Isaksson att han var utbytt när Christian Ahlström gjorde 1"2.

Dessförinnan hade Andreas bardomsvän Jens Sloth varit riktigt nära att göra mål på nick men "Isak" kunde rädda.

– Jag hann se att det var han och jag tänkte att jag måste ta den!

På övertid fastställde Alexander Frei, vem annars, slutresultatet till 1"3. Det lär dröja innan Andreas Isaksson spelar match på Vångavallen igen " minst ett år " och träningslägret blir det enda besöket på Söderslätt den här sommaren för Smygesonen. Tidigare i sommar var han i Dalarna för att ta ett efterlängtat körkort.

– Jag klarade det på första föröket, både teorin och uppkörningen. Jag hade gett mig fan på det. Men jag fick offra större delen av min semester.

Någon tid till slappande hemma i Smyge blir det inte under de intensiva dagarna i Trelleborg och kompisen Jens Sloth pratade han inte med förrän i samband med matchen i går kväll.

– Han hade blivit av med sin telefon. Typiskt Jens Sloth, otroligt vimsig. Pappa Jan och mamma Marianne tillhörde åskådarskaran när Rennes tränade i går förmiddag och fanns även på plats på Vångavallen i går kväll. Lika given åskådare där var Janne Ericsson " läromästaren.

Annons

Gav han dig godkänt?

– Jag vet inte än. Men han är hård!

Rennes blev fyra i franska ligan förra året, den bästa placeringan i klubbens 104-åriga historia. Säsongen som kommer blir också speciell. Spel i Uefacupen väntar och nu nämns klubben som en av kandidaterna till de absoluta topplaceringarna, kanske till och med till den allra första platsen i tabellen.

– Nja, jag tror inte att vi kan vinna i år. Lyon blir nog för starka, det är en väldig lagmaskin, otroligt samspelta. Men tvåa, trea kan vi vara

Kanske kan träningslägret i det för tillfället subtropiska Trelleborg ge en positiv effekt. Även om många av spelarna i laget är konfunderade över att och annat i landet lagom.

– De är inte riktigt vana vid vissa grejer, som frukosten till exempel. De är vana vid att man bara äter en pain riche med lite sylt men här finns ju allt möjligt, leverpastej, skinka, sill. Fransmännen har sin kultur och de tar inte in så mycket annat. Men jag tror ändå att de tycker det är kul att komma hit. Många fransmän är vana vid att bara semestra i Frankrike, allt finns ju där, stränder, berg och så vidare, och därför tror jag att de tycker att det är kul att komma hit och se något nytt.

Dock med ett undantag " Kim Källström.

– Han hade nog hellre varit i Göteborg, säger "Isak".

Jonas Gustafsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons