Hemmaförlust på typiskt bortamanér

Allsvenskan är i gång och TFF är trögstartat som vanligt. Klubben spelade i går sin 17:e allsvenska premiär. Bara en (!) av dessa 17 premiärer har slutat med seger – 1–0 mot Gais 1992.
Sport • Publicerad 4 april 2011
Foto: Lars Dareberg

När hemmaplan blev bortaplan, Viktor Noring blev skadad och försvaret inte höll måttet blev svenska mästarna en alldeles för svår uppgift.

Det är förstås lätt att med facit i hand kritisera Prahl/Westerberg för valet av Johan Nilsson Guiomar framför Tobias Mattsson som mittback.

Vi vet inte hur det hade gått med Mattsson. Det enda vi vet nu är att Johan Nilsson Guiomar hade en mardrömsmatch.

För att TFF ska lyfta en dimension i allsvenskan krävs det att laget uppträder med större pondus och vågar driva sitt eget spel även på bortaplan.

I slutet av förra säsongen fanns det signaler som pekade i den riktningen.

Mot Malmö FF på Swedbank Stadion var TFF på sedvanligt bortmanér – trögstartat.

Första halvan av första halvlek stod TFF:arna och beundrade svenska mästarnas passningsskicklighet.

Malmö FF dominerade eftertryckligt och gjorde två mål.

TFF fick ny energi efter Magnus Anderssons reducering men nya bjudningar gav nya baklängesmål och matchen var över efter 65 minuter.

Det blev aldrig någon riktig derbykamp.

Andra halvlek var ett himmelsblått myspys på vägen till en bekväm seger.

MFF-supportrar kunde muntert droppa av när det var fem minuter kvar. Nervösa behövde de aldrig vara.

Det fanns en tid när TFF hade plusstatistik i derbyna mot Malmö FF. När TFF som underdog alltid förmådde att lyfta sig och jävlas med Malmö FF, och när det kändes som att TFF hade det mentala övertaget.

Den tiden är definitivt förbi. Malmö har inte förlorat ett derby mot TFF sedan 2007. Vinsten i går var fjärde raka mot TFF i allsvenskan.

Och det värsta är att TFF måste möta MFF en gång till på Swedbank stadion i år.

Tom Prahl tog chansen att åter vädra sitt missnöje på förbundet vid presskonferensen, dels över att man stoppat spel på Vångavallen, dels att man gett grönt ljus för spel för Malmös Jeffrey Aubynn.

Men det är dags att titta framåt nu. För det här kommer förstås att ordna sig.

Det har känts under hela försäsongen och kändes så även i i går att TFF har fler alternativ i anfallsspelet den här säsongen.

Laget har sin genomtänkta spelidé, sin organisation, sin moral och dessutom flera mittbackar på bättringsvägen. TFF ställdes mot ett mycket starkt Malmö FF och tabellmässigt kan det bli minst lika bra som 2010.

9 572 såg matchen och TFF fick inte ens med sig ett nytt publikrekord från Swedbank Stadion.

"Lika bra det. Ett publikrekord ska vara från Vångavallen", påpekade Barbro Bengtsson, TFF:s marknadsansvarige.

Hon såg ut att längta hem där hon stod i de fina salongerna på Swedbank stadion. Det gjorde garanterat TFF-spelarna också.

Louise Löfgren
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.