Hemma bäst för Jonas Tilly

Nästa stora mål är VM i mars. För hemvändande Jonas Tilly innebär det att han ett halvår innan ligger i hårdträning. Landslagssimmaren säger att träningen i hemmavatten passar honom bättre än den i USA. "Jag har aldrig varit så snabb vid den här tidpunkten."
Sport • Publicerad 14 oktober 2006
Trivs i hemmavatten. Jonas Tilly är efter tre år i USA tillbaka i Trelleborg för att satsa mot VM och OS. "Jag bygger upp kroppen för att bli mer uthållig. Det var det jag saknade under de år jag var borta", säger TSS-simmaren.Bild: Claes Nyberg
Trivs i hemmavatten. Jonas Tilly är efter tre år i USA tillbaka i Trelleborg för att satsa mot VM och OS. "Jag bygger upp kroppen för att bli mer uthållig. Det var det jag saknade under de år jag var borta", säger TSS-simmaren.Bild: Claes NybergFoto: 

VM-silver i kort bana i april. Men då tröt orken, trots att det handlade om den korta frisimslagkappen – 4x100 meter.

Nu ska Jonas Tilly, 22, bli både snabbare och mer uthållig. Och det på hemmaplan i badhuset i Trelleborg.

Efter tre år i USA har han återigen Trelleborg som bas.

Skillnaden i träning är stor; i USA handlade det mest om sprintpass, i Trelleborg om uthållighet.

– Jag får meter här hemma, bygger upp kroppen för att bli mer uthållig. Det var det jag saknade under de år jag var borta.

– I USA var det mer teknikinriktat. Det är olika upplägg men jag tycker den här träningen är roligare.

Varför?

– Jag har inte alltid tyckt det varit roligt att simma meter. Men ibland är det en skön känsla när jag känner att jag har tränat ett hårt pass. Just den biten. Det är rolig träning när man fightas med de andra simmarna på längre sträckor än bara sprintsträckor, säger TSS-simmaren.

Den stora skillnaden, som redan är märkbar men som ska bli tydlig när det ska simmas mästerskap, är att han ska hålla hela vägen.

– All sprintträning gjorde att jag blev snabb, men jag orkade inte ens en hel hundring.

Vad gav träningen i USA?

– Min teknik blev bättre, jag blev snabbare i start och vändningar. Det var absolut inte några bortkastade år. Erfarenheterna innebär att Jonas Tilly nu går ifrån satsningen på 50 meter fritt. Bättre gå neråt än uppåt, anser han.

– Det är 4x100 jag satsar på, det är där jag har störst chans att komma med i OS. Den träningen är viktigare än den på 50 och jag får sprintträning ändå.

För att nå OS 2008 är VM i Melbourne i mars en viktig språngbräda. En landslagsbiljett ger stöd från SOK (Sveriges olympiska kommitté) och underlättar framtida satsning.

Därför är de glädjande beskeden från höstens tävlingar i högsta grad välkomna. 50.13 på 100 fritt och 22,60 på halva distansen vid Öresund Cup för två veckor sedan.

– Bra tider för att vara just nu. Jag har aldrig varit så snabb vid den här tidpunkten. Jag simmade väldigt fort i USA förra hösten, men när mästerskapen kom på våren – och jag var formtoppad – så simmade jag inte snabbare. Det var en stor besvikelse. Jag orkade inte ens simma 100 meter i kort bassäng på VM i april.

– Kan jag träna på så här och komma igång med styrketräningen, då tror jag det kan snabbt i VM-uttagningen.

Uttagningen sker i februari. Då ska Jona Tilly orka hela distansen och det tack vare hårdträning i hemmavatten.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.