Här rustar MFF för ny storhetstid

På en träningsplan håller MFF:s tränare Roland Nilsson på att bygga ett lag. Försvarare och mittfältare svetsas samman, ett nytt storlag växer fram.
Sport • Publicerad 29 februari 2008
Ystadsbon Lennart Jönsson är platschef på fotbollsbygget i Malmö. Han försäkrar att allt rullar på enligt planerna och att det är en storslagen arena som växer fram intill Malmö stadion. Bild: Malin Palm
Ystadsbon Lennart Jönsson är platschef på fotbollsbygget i Malmö. Han försäkrar att allt rullar på enligt planerna och att det är en storslagen arena som växer fram intill Malmö stadion. Bild: Malin PalmFoto: 

Alldeles runt knuten ansvarar platschefen Lennart Jönsson från Ystad för ett helt annat bygge. Betong och stål svetsas samman, ett nytt fotbollsstadion växer fram.

Vi träffar Lennart Jönsson i en röd arbetsbod som ligger mitt emellan Malmös gamla och nya fotbollspalats. Även Birger Friman är på plats. Han är VD för Fotbollsstadion i Malmö Fastighets AB, som är byggherre för Swedbank Stadion.

Både Lennart och Birger har sina rötter i sydöstra Skåne. Lennart pendlar dagligen mellan Ystad och Malmö, medan Birger är uppvuxen i Gröstorp på Österlen. I olika roller är de ansvariga för att arenan får det utseende och den form som arkitekterna har tagit fram - och att tidtabellen hålls.

Birger sätter en bärbar dator på bordet i arbetsbodens provisoriska konferensrum. Han startar en powerpoint-presentation. Läckra kvällsbilder på ett upplyst stadion varvas med exakta ritningar där varenda vrå är markerad.

Detaljerade skisser. Men också stora visioner.

- Vi vill inte bara skapa en ny fotbollsarena på området utan ett helt nytt idrottcentra. Malmö Stadion ligger kvar och i samma område finns redan Atleticum, Baltiska hallen, ishallen och kombihallen. Nu kommer Swedbank Stadion. Vår förhoppning är att ännu fler idrottsorienterade verksamheter kommer hit, som idrottsmedicin, hälsa och utbildning, säger Birger.

Tittar man ut genom fönsterrutorna i arbetsboden upptäcker man snabbt två skilda världar.

Två idrottsepoker.

Slitna Malmö Stadion i söder och Swedbank Stadion i norr. Snacka om Extreme Home Makover.

Även om ett visst reparationsarbete pågår i den slitna stadiongrytan, framtagen till fotbolls-VM 1958, är det i söder som den febrila verksamheten pågår. Maskiner och lyftkranar. Lervälling och betong. Flinka män i gula hjälmar. Om knappt två veckor påbörjas monteringen av arenans yttertak och i början av april är det dags för fasaden. Sedan tar det inte lång tid förrän specialister tar sig an själva spelfältet; naturgräs ska det bli. Och en bit under gräsytan kommer ett fjärrvärmesystem att garantera fotbollsspel året runt.

- Jag skulle vilja påstå att vi nästan på dagen ligger rätt i planeringen. Vintern har varit mycket gynnsam och vi har sluppit tjälen i marken. Anläggningen ska vara färdig i slutet av april 2009, säger Lennart Jönsson.

Swedbank Stadion kommer att bli Malmö FF:s hemmaborg. 24 000 ska kunna följa varenda plätt av gräsmattan när det spelas allsvensk fotboll. Arenan ska vara modern och storslagen, men ändå intim. Så är det tänkt.

Byggherrarna har haft många träffar med MFF Support, vars medlemmar tidigt uttryckte ett önskemål: Att få behålla ståplats.

Den norra kortsidan kommer därför att bli en ståplatsläktare med plats för 6 000 "blådårar". Men sektionen kan enkelt förvandlas till hälften så många sittplatser vid Europacupmatcher. Ja, om nu MFF kommer ut i Europa, vill säga.

- MFF Support är en aktiv förening med tydliga synpunkter. Det här är en anläggning för hela regionen, men självklart har MFF-klackens synpunkter vägt tungt, säger Birger Friman.

En annan grupp som Birger pratar sig varm för är vip-gästerna. 55 loger finns att hyra för mellan 400 000 och 700 000 kronor per säsong. Allt beroende vilken grad av lyx gästerna vill åtnjuta.

- Intresset för dessa loger är enormt. Sedan kommer vi att ta emot över 2 000 klubbstolsgäster, som kan äta i restaurangen samtidigt som de ser fotboll, säger Birger, väl medveten om att dagens publik kräver en större helhetsupplevelse än på Bosse Larssons tid.

Vi traskar runt i lervällingen på innerplan. Tar en bygghiss upp till den översta läktarsektionen. En kraftig vind vill slita av bygghjälmen från huvudet på oss och duggregnet piskar mot kinderna. Det är inte helt lätt att föreställa sig arenan som en varm MFF-borg med 24 000 åskådare och en elektrisk atmosfär.

Men arenan ska inte bara fyllas med publik, ljud och ljus.

Utan helst även av ett himmelsblått lag som levererar.

Därvidlag frånsäger sig Birger Friman och Lennart Jönsson allt ansvar.

Bollen ligger hos Roland Nilsson.

Frågan är hur stabilt hans bygge blir?

Jan Ohlsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.