Annons

Hanson vill ha ryggen fri

I ett och ett halvt år har Peter Hanson försökt träna bort sina ryggproblem. Nu har han tid bokad för operation. Men tvekar.
– Jag vet ingen som kommit tillbaka till toppen efter en svår ryggoperation.
Sport • Publicerad 8 oktober 2014
Foto: unknown

Peter Hanson är på skånsk mark. I samband med den nordiska tourfinalen på Bokskogen står han som värd för deltävlingen Skandia Challenge där ungdomar i startgroparna på en golfkarriär får möjlighet att uppleva hur det går till i större tävlingar.

Själv är Peter Hanson, 37, i slutet av sin karriär. Tidigare har han pratat om OS i Rio de Janeiro 2016 som ett bra slutmål. Nu ser han längre än så.

Annons

- Jag har inte kommit till den punkten att jag känner att det är dags att sluta. Det är därför jag överväger en operation. Kan jag köpa mig tre fyra bra år är det värt det, även om jag sliter ut kroppen och får lida för det längre fram. Det kanske blir en steloperation, men det kan mycket väl räcka för att leva ett normalt liv. Rädslan för det stoppar inte min golfkarriär. Det är jag beredd att satsa för att få några bra år till.

2012 utsågs Peter Hanson till årets svenske golfare. Två segrar på Europatouren, topplaceringar i två majors (trea i Masters och sjua i PGA-mästerskapen) och seger med Europalaget i Ryder Cup. Totalt spelade han in närmare 25 miljoner kronor och vid årsskiftet var han rankad som en av världens 20 bästa golfare.

Två månader senare skadade han ryggen, en skada som sedan dess varit en ovälkommen följeslagare. Lika länge har han försökt rehabträna bort problemen.

- Alla fysioterapeuter som jag har jobbat med är alla motståndare till operation. De vill köra övningar och jag tycker att det verkar sunt. Men det är bara bra i några veckor och sedan kommer det tillbaka. Och jag har inte belastat ryggen speciellt hårt. Ändå håller det inte. Det vore kanske bättre att välja en annan strategi än att bara mala på på samma sätt. Ett och halvt år är väldigt lång tid.

Och problemen i ryggen sätter sig i huvudet.

- Det är nästan jobbigare mentalt än fysiskt. Varje motgång är tung. Det känns som att någon slår en med en hammare i nacken. Jag har aldrig förstått hur mycket jag har saknat jobbet. Jag saknar träningen, att gå ut och nöta. Det är som en drog.

Och beskedet från den magnetröntgen han gjorde förra veckan innebar en ny motgång.

- Läkaren i USA rekommenderade operation eftersom det handlar om ett fullständigt diskbråck och det hade blivit sämre. Men jag vill att en svensk läkare uttalar sig innan jag bestämmer mig för att någon ska sätta kniven i mig.

En annan som brottats med samma skada är Tiger Woods.

- Han opererades i mars och var tillbaka i augusti och var för tidigt på det. Nu är han inte tillbaka förrän i november. Det visar hur komplicerat det är när världens bästa atlet genom tiderna inte lyckas bättre på att få ordning på det.

Annons

Så där står Peter Hanson nu, som åsnan mellan två hötappar: fortsätta på den kurs han tidigt valde – och som inte lett till bättring – eller operation.

- Om det blir operation blir det väldigt snart. Jag har en operationstid bokad 16 oktober i Florida. Jag har inte bestämt något än. Vi får se. Men jag måste bestämma mig. Sparar jag två veckor nu så sparar jag två veckor i februari, så är det lika bra att få det gjort så snart som möjligt. Ju längre tiden går utan ordentlig träning så kommer jag längre ifrån världstoppen.

Och det är dit han vill – tillbaka till toppen.

- Jag känner att när jag väl kommer igång så krävs tre fyra månaders riktigt hårt jobb för att kunna slå fulla slag. Då har jag ett och ett halvt år till Rio för att komma upp på världsrankingen och ta mig tillbaka på den nivån jag var innan. Det vänder ju inte över en natt tyvärr men det är ett rimligt mål.

Beslutet Peter Hanson fattar blir avgörande för karriären och för tidpunkten när han och familjen flyttar hem.

- Vi tog beslutet att bygga ut så att allt är fixat när vi flyttar hem för gott om några år. Vi kollade på en tomt nere i Ljunghusen i vintras, men vi trivs så bra i Slågarp. Det är ju landet och så länge man inte har problem att köra barnen till aktiviteter så är det ganska mysigt. Man får bra kontakt där i bilen – man kommer ingenstans, säger Peter Hanson.

- Satsningen ligger ju på mig till 110 procent. Övriga familjen får rätta in sig i det. På så vis är detta en väldig egotripp.

Louise Löfgren
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons