Annons

Hanson: Mycket står på spel

Peter Hanson är på väg att avsluta sitt bästa golfår. Hur bra det blir vet vi inte förrän tourfinalen i Dubai är färdigspelad söndag eftermiddag. ”Mycket kan lösa sig den här veckan”, säger Peter i telefon från Dubai.
Sport • Publicerad 19 november 2009

Totalplacering på Europatouren. Bonuspengar. Stor prispott. Många världsrankingpoäng.

En tävling kan knappt bli viktigare för Peter Hanson och hans kollegor på Europatouren.

Annons

– Den är väldigt viktig, säger Peter. Riktigt mycket står på spel och därför känns det verkligen som en final.

Spanska Valderrama var tidigare spelplats för tourfinalen. Nu är det Earth Course i Dubai som gäller. Europatourens 58 bäst placerade spelare är på plats.

– Och det är 58 riktigt bra golfare. När man som jag ligger på 15:e plats går det inte att gå in för att försvara sin position. Jag spelar för att nå något riktigt bra, säger Peter Hanson.

Efter ett års tävlande är alltså Peter på 15:e plats på penninglistan, den lista som Robert Karlsson vann 2008. I har ingen svensk möjlighet att vinna ”Race to Dubai”. Striden står istället mellan Rory McIlroy, Lee Westwood, Martin Kaymer och Ross Fischer.

Även om Peter Hanson inte har möjlighet att rå på någon ur den kvartetten kan han nå så pass högt upp som en sjätteplats. Då krävs en bra placering i den avslutande tävlingen.

– Jag har alla förutsättningar för att vinna i helgen. Jag är väl förberedd och slår bollen så bra som jag kan göra. Sedan är det som alltid små marginaler som man måste ha på sin sida för att det ska gå vägen.

Earth Course i Dubai är en ny bana som Peter Hanson beskriver som riktigt bra.

– Designen är väldigt annorlunda; det är ingen ruff alls och många avrinningsytor. Den är väldigt strategisk och arrangören kan variera den på många olika sätt beroende på väder och vind.

För Peter Hanson blir helgens tävling årets sista. Efter Dubai blir det semester, först hemma i Stora Slågarp och därefter det nybyggda huset i Orlando, Florida.

Förhoppningen om att vara topp 50 på världsrankingen vid årsskiftet och därmed plats i nästa års Masters, enda majortävlingen som Peter inte spelat, finns förstås. Två år i rad har han hamnat på fel sida gränsen med liten marginal.

Annons

– Jag går ju ut för att vinna här i Dubai. Efter söndag får vi se hur långt det har räckt, det är ju många rankingpoäng på spel.

Hur pass bra placering tror du att du måste ha efter Dubai för att vara säker på en plats bland de 50 vid årsskiftet?

– Svårt att säga, men kanske plats 43, 44, 45.

Och det här är årets sista tävling, definitivt?

– Ja, säger Peter och skrattar. Ibland blir man desperat, som jag blev i fjol när jag spelade en tävling i Sydafrika före årsskiftet. Men då fick jag inget break alls utan körde på i 52 veckor i sträck.

– Nu ser jag fram emot att komma hem och få jaga lite och kunna tillbringa en och en halv månad med familjen. Det ska bli riktigt skönt.

Oavsett hur det går i Dubai har Peter Hanson svarat för sitt starkaste år någonsin som idrottsman.

– Ett bra år, jag har spelat stabilt. Det krävs en vinst för att det ska bli riktigt bra.

Björn Gustavsson
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons