Annons

Hanson fortsatt bra med i rusket

Svenskarna går fortsatt bra på Royal Birkdale. Och kvar i absoluta toppen är Söderslättsgolfaren Peter Hanson – som tackar sitt ursprung för framgången.
Sport • Publicerad 19 juli 2008

Peter Hanson följde upp 71-rundan från första dagen med en 72:a. Därmed ligger han tre över sammanlagt och bara fyra slag från täten. På fredagen sade en märkbart munter Hanson till TA-sporten:

- Det rullar på, som man säger. Det är skitroligt att spela bra här i British open. Men det här är ju bara halvvägs.

Annons

När han ombeds spekulera i vad som krävs de två sista dagarna för att hänga kvar i täten blir han osäker.

- Det är väldigt svårt att säga. Dom säger att vädret ska bli brutalt dåligt imorn. Stämmer det så kommer par räcka långt.

Och Hanson har inget emot sämre väder.

- Det passar mig rätt bra. Det är en utmaning, man får slå många olika typer av slag.

Hur kommer det sig?

- Jag har vuxit upp där jag har gjort. Det är klart att man vant sig då. Sen är det också en inställningsfråga, där är folk olika, det märker man. Jag tror att vi svenskar i allmänhet är beredda på dåligt väder och låter inte det störa oss på samma sätt.

Rundorna är långa och vädret kräver sin man och mycket koncentration. Därför tar Hanson sig hem tidigare än vanligt efter tävlingen för att ta igen sig.

Och han verkar cool. Kanske räcker han hela vägen in i årets British open. Efter två dagar är han åtminstone delad 11:a och har klarat cutten med god marginal. Alexander Norén, 26, ligger på en fjärdeplats i British open.

Den unge och lovande svensken - i golf anses man vara lovande även som 26-åring - har gjort precis det som många storstjärnor inte klarat av i blåsten: Spelat stabilt, lagt upp bollen på greenerna och dessutom sänkt puttarna. Efter ronderna 72-70 är han bara ett par slag från ledningen.

Och plötsligt är tanken på en svensk majortitel inte så långt borta - inte heller hos debutanten själv.

Annons

- Man drömmer ju alltid, och jag vill inte slå bort tankarna. Det är ju det här jag tycker är kul och det här jag drömmer om. Alla vet vad man måste göra, och det är ju någon som måste vinna, sade han efter fredagens 70-rond.

Lösningen till framgången var ett sista finlir på morgonen med tränaren Pete Cowen.

Tricket är att använda den starka blåsten på Royal Birkdale på rätt sätt, och specialträningen betydde konkret att han sparade in flera slag.

- Jag fick bra tips på hur jag skulle slå in i vinden. Hur jag ska hålla bollen lågt, att den inte spinner. Det är det hela det går ut på, att kunna skruva in bollen i vinden och hålla den på green. Annars är det svårt att få den att stanna och rinner den av så blir det svårt, sade Norén. Också Fredrik Jacobson är med i toppen av tävlingen, ett slag efter Norén - precis som Peter Hanson - och visade också prov på riktigt bra golf.

- Jag spelade grymt bra i dag. Det var inte många greener jag missade. Det enda som var lite surt var att puttarna inte rullade i. Gott om birdiechanser, men efter det sjätte hålet fick jag tyvärr inte in en enda putt över en meter, sade "Fidde" Jacobson, som var nöjd med både resultat och placering.

Allra mest nöjd var ändå Alexander Norén, som får ta sovmorgon och gå ut i en av de sista bollarna på lördagseftermiddagen.

- Jag spelade som jag ville och är jättenöjd med "scoren". Jag var bra från tee och hade ett bra närspel. Jag är jättenöjd, sade Norén.

Topptrion efter dag två är en något oväntat konstellation: koreanen Choi före veteranen Norman och colombianen Villegas. Därefter alltså Norén. Även Henrik Stenson och Robert Karlsson klarade sig vidare till slutdagarna med +8, ett slags marginal till cutten. (TA/TT)

Markus Karlsson Niclas Green
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons