Annons

Hanna lika frisk som vinden i Trelleborg

På onsdagen anlände landslagsstjärnorna till Trelleborg. TA-sporten var på plats och pratade med Hanna Ljungberg, kanske den mest lysande stjärnan av dem alla. "Jag har lärt mig uppskatta det här med fotboll och vad den betyder för mig."
Sport • Publicerad 28 april 2005
Hanna Ljungberg känner stort sug efter landslagsspel igen efter sin korsbandsskada som spolierade stora delar av fjoråret. Nu är hon i Trelleborg och laddar inför EM-slutspelet. "De här landskamperna är ett steg på vägen mot EM-medalj.” @08 Bildbyline:BILD: Tomas Nyberg
Hanna Ljungberg känner stort sug efter landslagsspel igen efter sin korsbandsskada som spolierade stora delar av fjoråret. Nu är hon i Trelleborg och laddar inför EM-slutspelet. "De här landskamperna är ett steg på vägen mot EM-medalj.” @08 Bildbyline:BILD: Tomas NybergFoto: 
Hanna Ljungberg känner stort sug efter landslagsspel igen efter sin korsbandsskada som spolierade stora delar av fjoråret. Här håller Hanna undan för Sara Larsson. @08 Bildbyline:BILD: Tomas Nyberg
Hanna Ljungberg känner stort sug efter landslagsspel igen efter sin korsbandsskada som spolierade stora delar av fjoråret. Här håller Hanna undan för Sara Larsson. @08 Bildbyline:BILD: Tomas NybergFoto: 

Fjoråret var dystert för Hanna Ljungberg, 26. Hon kämpade för att komma tillbaka efter sin korsbandsskada, hann blir frisk till OS, men både Hanna och Sverige blev utan medalj i Aten.

Nu står ett nytt slutspel för dörren " EM är bara en dryg månad bort " och för Hanna Ljungberg är landskamperna mot Danmark och Holland mycket viktiga.

Annons

– Det ska bli skönt med matcher med internationellt tempo. Vi har spelat få landskamper i år och är lite osäkra på var vi står.

– Själv har jag inte spelat mer än 50 minuter med landslaget, jag blev ju skadad i Algarve Cup, säger Hanna Ljungberg som tvingades av planen i 1"2-matchen mot Tyskland i mars.

Hur är det med formen?

– Formen är på gång. Skadan gjorde att jag förlorade två veckor, men formen kommer mer och mer. Fysiken finns där och allt känns bra.

Men lårkakan i Algarve är ingenting emot korsbandsskadan hon drabbades av i januari i fjor.

– Nu är det bra. Det hämmar mig inte i spelet, men jag känner att haft den här skadan och rörligheten i knät är inte lika bra.

Hanna Ljungberg debuterade i landslaget som 17-åring och har hunnit med hela 104 landskamper. Än mer imponerande är kanske hennes facit som målgörare " 55 mål har det blivit i blågult.

Och trots att landskamp 105 och 106 närmar sig är motivationen för landslagsspel stor.

– Jag har längtat mycket efter det här och har verkligen sett fram emot EM. Jag har lärt mig uppskatta det här med fotboll och vad den betyder för mig efter att ha suttit på läktaren så länge som jag gjorde förra året. Det ska bli kul att spela på hemmaplan också, hoppas verkligen det kommer mycket folk.

Danmark på lördag i Växjö, Holland på tisdag i Trelleborg. Hanna Ljungberg tror på tuffa matcher.

Annons

– Danmark är ett mycket fysiskt lag med tuffa spelare. Det blir verkligen en bra genomkörare för oss.

– Holland var det ett tag sedan vi mötte, men det är ett lag som blivit mycket bättre på senare år och årets resultat talar för sig själva (0"0 mot både Frankrike och Tyskland).

Hanna Ljungberg är given i en EM-startelva. Värre är det med radarpartnern Victoria Svensson som har en bristning på framsidan låret och därmed är borta flera veckor framöver.

EM ska inte vara i fara, men det är klart att "Vickans" skada oroar.

– Vi har en förmåga Vickan och jag att vara skadade när den andre är frisk. Vi får se, jag hoppas att Vickan och de andra som nu är skadade är hela och friska till EM.

Vad innebär Vickans frånvaro för laget vad gäller de här landskamperna?

– Det innebär att någon annan får chansen och vi har bra konkurrens i landslaget. Jag vet hur jobbigt det är att vara skadad när konkurrensen är så stark, man vet om att någon annan får möjlighet att spela.

Men en frisk Hanna Ljungberg är det ingen som petar. Och frisk är både Hanna och Trelleborgsvinden.

– Den hoppas jag blåser bort.

Martin Falkenby

FOTBOLL TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons