Handbollen betalar för att få synas i tv-rutan

IFK Trelleborgs SM-kvartsfinal i dag visas i tv. Men för att de ska vara möjligt måste handbollsklubbarna betala pengar till Svt 24. IFK:s ordförande Lars Åberg tycker det är värt investeringen.
Sport • Publicerad 21 mars 2007

Inom fotbollen och ishockeyn diskuteras det ofta om hur mycket pengar klubbarna ska få när det nya tv-avtalet blir klart. Handbollen lever i en helt annan värld.

Under årets säsong och slutspel visas matcherna i Svt 24. För det betalar klubbarna i elitserien 1,7 miljoner kronor till Svt 24.

– Jag vill inte kommentera den summan men det stämmer att vi ger ett produktionsbidrag till Svt 24, säger Arne Johansson på HEH (Herr Elit Handboll). Tar man steget över Öresund är det en helt annan värld. Där betalar tv 100 miljoner för att visa matcherna (både dam- och herr) på bästa sändningstid i de stora kanalerna.

I Sverige är man hänvisade till Svt 24, en kanal som ännu inte kan ses av alla i Sverige.

Men Arne Johansson betonar att man (HEH) ser pengarna, eller produktionsbidraget, som en viktig investering för att marknadsföra handbollen.

Och IFK Trelleborgs ordförande Lars Åberg håller med.

– Handbollen får för dålig medial uppmärksamhet i dag så det är jätteviktigt för klubbarna och sponsorerna att synas, säger han.

Enligt Arne Johansson på HEH är klubbarna överens om satsningen trots att inte alla klubbar syns i rutan.

De klubbar som har för dåliga hallar, till exempel bara läktare på ena sidan, är inte aktuella för sändningar. Förhoppningen är att även handbollen så småningom ska få betalt för att synas i tv.

– Om publiksiffrorna fortsätter att öka tror jag att det snart kan vara så, säger Arne Johansson.

Ett ökat intresse för handboll innebär också att förhandlingspositionen blir bättre för HEH. Avtalet med Svt 24 gäller bara denna säsongen och förhandlingar pågår om att förlänga det.

– Vi är mycket nöjda med produktionen som Svt 24 har gjort. De harkommit med mycket folk och gjort bra sändningar, säger Arne Johansson.

Tittarsiffrorna för de matcher som har sänts har varierat mellan 75 000 och 125 000, och det finns förhoppningar att de siffrorna ska stiga nu när man går in i slutspelet.

Även om Lars Åberg är positiv till tv-exponeringen finns det delar som han är kritisk mot.

– Det kan vara så att vi får en match en lördag klockan 18. Den sämsta möjliga tiden att spela en handbollsmatch på och det är tv som styr det.

Om så blir fallet tror han att IFK förlorar netto 50 000 kronor.

– Det måste man också tänka på.

Ulf Svenning

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.