Annons

Han jagar de fem stora

Bengt Wiedel, 51, från Skåre är de stora loppens man. På lördag åker han till Boston för att fullända en maratonklassiker.
Sport • Publicerad 14 april 2009
Maratonlöparens fem stora, the world marathon majors, är loppen i New York, Chicago, London, Berlin och Boston. Bengt Wiedel har klarat av dem en efter en, nu återstår bara Boston. Foto: Claes Nyberg
Maratonlöparens fem stora, the world marathon majors, är loppen i New York, Chicago, London, Berlin och Boston. Bengt Wiedel har klarat av dem en efter en, nu återstår bara Boston. Foto: Claes NybergFoto: 

"Man känner sig väldigt stolt efter att ha presterat ett maratonlopp. Sen är det en adrenalinkick med allt folk runt omkring", säger Bengt Wiedel.

Jakten på de fem stora är snart över.

Annons

Maratonlöparens fem stora, the world marathon majors, är loppen i New York, Chicago, London, Berlin och Boston. Bengt Wiedel har klarat av dem en efter en, nu återstår bara Boston.

– Boston är det enda lopp man måste kvala in till. För min åldersgrupp var kvalgränsen 3.35. Den tiden klarade jag i både London och Berlin, berättar han.

Förberedelserna är gjorda, vanligen har träningsdosen legat på fyra, fem mil i veckan. De fem stora kräver sin tribut i form av träningstimmar. De kräver också en god ekonomi. Startavgifterna är höga, resekostnaderna likaså.

– Det är jättedyrt, men det är värt varenda krona. För eliten finns stora pengar att tjäna i de här loppen, det är vi motionärer som betalar, säger Bengt Wiedel.

På måndag är Bengt Wiedel en av 19 svenskar bland 20 000 löpare i Boston. Den gula landslagströjan ska på, allt för att få uppmärksamhet och synas i den stora löparhopen. Wiedel har varit med förr och vet att beskriva den speciella känslan i ett stort långlopp.

– Det är en enorm tillfredsställelse att stå på startlinjen tillsammans med alla andra. Det är en storfolkfest.

Favoritmaran är den i New York.

– Ska man springa om något lopp så är det New York. Man springer genom fem stadsdelar; som turist rör man sig bara på Manhattan. Två miljoner kantar gatorna och hjälper fram en. Man springer genom Bronx, Harlem, genom Central Park. Det är fantastiskt.

Vad blir nästa mål när du klarat av de fem stora?

– Vi får se. Jag kommer säkert att hålla på med maratonlöpning framöver också. Min hustru har ett önskemål om att jag ska springa Hawaii maraton, men det är inget som är inplanerat ännu.

Annons

Inplanerat är däremot Göteborgsvarvet och Stockholm maraton senare i vår. Det sistnämda springer han tillsammans med äldste sonen Christian.

Löpningen kom sent in i bilden för Bengt Wiedel. Efter pingis, tennis, fotboll och golf började han springa för fyra år sedan. Några kompisar hade anmält sig till New York maraton och Bengt tänkte "kan de så kan jag".

I november 2006 gjorde han sin första mara i New York. Två och ett halvt år senare ska maratonklassikern fullbordas.

– Målet är att klara kvaltiden (3.35) ännu en gång. Boston är känd för att vara en snabb bana, man har satt världsrekord där tidigare, berättar Bengt Wiedel.

Världsrekordet i maraton lyder på 2.03,59 och sattes av etiopiern Haile Gebreselassie i Berlin 2008.

I samma lopp satte Bengt Wiedel sitt personliga rekord, 3.28,24.

Av dessa två är det dock enbart Bengt Wiedel som står på startlinjen i Boston på måndag.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons